• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta znači sanjati nešto što se već dogodilo: Deža vi snovi donose razne interpretacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda ste u prošlosti propustili određene detalje, ali tu je vaš um da vam skrene pažnju

  • 1
Loš san, noćna mora, loše spavanje, glavobolja, san Foto: Shutterstock

Snovi su naši pokretači da istražujemo više o umu i o tome koju nam poruku šalje onda, kada treba da se odmaramo i kada nismo sevsni.

Stoga, često tragamo za objašnjenjima i zašto smo sanjali određene stvari, bile one lepe ili ne. Sanjati o nečemu što se već dogodilo je vrsta sna, koja je takođe poznata i kao deža vi san.

Dakle, pitanje je zašto nam se ove situacije ponovo prikazuju u snovima? Nije li dovoljno samo jednom da ih prođemo ili nam pak um šalje poruku iz takvih situacija i ukazuje na detalje koje smo u stvarnosti propustili.

Ovaj san može biti veoma "živ", tačnije realan i možete se osećati kao da ponovo proživljavate prošlost. Važno je napomenuti da se ova vrsta sna razlikuje od običnog sna, jer ovog puta prolazite određenu situaciju sa iskustvom.

Neki uobičajeni scenariji ovakvih snova uključuju posetu mestu na kome ste ranije bili, susret sa nekim koga ste upoznali u prošlosti ili ponavljanje nekih određenih situacija.

Jedno objašnjenje za deža vi snove je koncept konsolidacije pamćenja. Ovo je proces kojim naš mozak kodira i čuva uspomene.

S druge strane, ovi snovi se mogu pojaviti kad naš mozak pokušava da organizuje i obradi nove informacije i mogu stvoriti osećaj da ste na poznatom terenu. Dok, druga objašnjenja navode da su deža vi snovi oni, koji su bazirani na nekim traumama i strahovima, što je preveliki emocionalni proces, koji naš um nije "sažvakao", prenosi "Idreamthis.com".

Spavanje Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Ukoliko sanjate dalju prošlost, ti snovi se mogu oslanjati na nešto što ste čuli ili videli skoro, a da je vaš um to prepoznao čak i nesvesno.

Ako sanjate o situaciji u kojoj ste napravili neku veću ili manju grešku, to znači da vas mozak vraća na osećaje krivice ili sramotu, kojom se niste pozabavili, već ste se potrudili da je zaboravite.

Najčešći su oni snovi, koji se tiču situacija i događaja koji su se skoro dogodili.

Imajte na umu da iako je neka sitacija ista, veoma je prirodno da se nešto dodatno dešava kada sanjate, a da se nije dogodila u stvarnosti. Na primer, možete sanjati neko slavlje na kom ste bili, ali da možda niste sa istim ljudima ili slično. Dakle, male varijacije su vrlo moguće, ali je baza sna ponovljena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zorana Šulc: Zbog sna sam znala da ću još živeti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari