• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

7 sobnih biljaka koje će učiniti vaš dom mirisnijim: Idealan način da ukrasite životno okruženje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pronađite im idealno mesto i uživajte u pogledu

  • 0
cvet, biljka, devojka, žena, miris, orhideja Foto: Shutterstock

Poslednjih nekoliko godina sve više domaćinstava u svoj dekor dodaje i kućne billjke. Osim što mogu da nam ulepšaju prostoriju, one isto tako mogu da nam zamirišu okruženje.

Ovo je sedam biljaka koje su idealne za enterijer prostora i za lepši miris doma.

1. Jasmin

jasmin, biljka jasmin, biljka, saksija Foto: Shutterstock/Jurjanephoto

Nežno belo cveće koje koje cveta u februaru i podjednako se dobro uklapa i napolje i unutra. On uspeva u hladnijoj prostoriji i ne voli mnogo toplotu. Njegov miris vam može pomoći da brže i lakše zaspite, a i bezbedan je za kućne ljubimce, piše "Tom's guide".

2. Citrusi

limun, drvo limuna, saksija, limun u saksiji Foto: Shutterstock/Iryna Inshyna

Iako se često uzgajaju napolju, zbog vremenskih uslova, oni su genijalni primerci za uživanje u mirisu unutra. Atraktivne su biljke koje će se svakako dobro uklopiti u ambijent, samo vodite računa da ih ne zalijete previše.

3. Orhideje

Orhideja cvet cveće saksija Purple orchid flower Foto: Shutterstock

Za njih kažu da su najnežnije cveće i popularna kućna biljka. Omiljene su zbog boja i kvaliteta dugog cvetanja što ih čini savršenim za poklone. Lako se uzgajaju i dobar su izbor ako ste početnik u negovanju cveća.

4. Mikrobilje

mikro biljke, saksija, kuhinja, začini, začin, mikro začin Foto: Shutterstock

Da, verovali ili ne, ovo je jedan od dobrih izvora da "zamirišete" svoj prostor, a ova biljka može imati dve namene. Ispunjavaće vaš prostor neverovatnim mirisom. Neki od predloga mogu biti ruzmarin, timijan, menta, origano, peršun, bosiljak ili vlašac. One vole sunce, pa je najbolje da ih stavite na prozorsku dasku.

5. Pelargonije

Cveće, pelargonije, biljke, terasa, balkon, orezivanje Foto: Shutterstock

U njihovom cveću, lišću i mirisu možete uživati i u zatvorenom prostoru. U zavisnosti od sorte koju odaberete, vaš dom će biti ispunjen mirisom limuna, ruže, jabuke, peperminta ili bora. Pelargonije su nežne i ne mogu da izdrže mraz. Potrebno je da ih umereno zalivate i da uklanjate uvelo lišće.

6. Gardenija

Gardenija, cvet, cveće Foto: Pixabay

Poput jasmina, nežni beli cvetovi gardenije donose lep miris u domove. Iako mogu biti izazovni za uzgoj, prelepi cvetovi i veličanstveni miris čine ih posebnim. U zatvorenom mogu uspeti na hladnim temperaturama i sa dosta jarke svetlosti, a zalivajte ih jednom nedeljno.

7. Zumbul

Zumbul Foto: Pixabay

Osim što rastu u saksijama, ove prelepe lukovice se mogu držati i u vazi za cveće. Imajte na umu da je životni vek zumbula u zatvorenom mnogo kraći nego ako se uzgaja napolju, ali uz odgovarajuće uslove, moći ćete da uživate u njima nekoliko nedelja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite prirodno đubrivo za vaše biljke: Nemojte bacati omotač od ove namirnice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle