• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veliko čišćenje ormara: Saveti kako da se rešite negativne energije i izbacite višak stvari iz doma

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako vam odeća "curi" iz ormara, budite se sa "nemam šta da obučem", vreme je za detoksikaciju ormara

  • 0
odeća, ormar, sređivanje ormara Foto: Shutterstock/Roman Samborskyi

Svakoj ženi je dobra odeća slaba tačka i jednostavno volimo kada imamo nove komade, ali u jednom trenutku nećemo imati gde da je skladištimo.

Zato je pametno da s vremena na vremena očistimo taj prostor. Barem jednom godišnje treba se pozabaviti ormarom i odećom u njemu.

Iako vam menjanje odeće, bacanje stare i one koje ne koristite deluje kao veliki zadatak, uz sledeće savete i korake to ne mora da bude tako.

Verujte, kada raščistite ormar i dovedete ga u red, osećaćete se bolje i lepše. A osim toga imaćete sređen i funkcionalan ormar.

Kako da krenete u taj pohod?

Često vam se dešava da ne možete da pronađete omiljenu košulju ili divnu bluzu koju ste dobili na poklon jer vam je sve razbacano po ormaru? Zbog toga gubite previše energije. Čak i ako imate samo sat vremena, za to vreme možete da napravite veliki korak i stvorite funkcionalniji prostor.

Ako vam odeća "curi" iz ormara, budite se sa "nemam šta da obučem", vreme je za detoksikaciju ormara.

Šta vam je potrebno od alata?

  • Vreća za smeće
  • Vakum kese za skladištenje odeće
  • Torba u koju ćete stavljati odeću za hemijsko čišćenje
  • Korpa za veš
  • Usisivač
  • Papir i olovka (ili telefon u kom ćete zapisivati)
  • Krpe

Kreirajte sistem kojim ćete upravljati

Morate da stvorite sposobnost da pogledom preletite po onome šta imate i odlučite šta vam treba, a čega možete da se odreknete.

Organizujte se po odeljcima u ormaru.  Na primer, krenite od fioka, pa jedne police... i tako redom.

Odaberite svoj put

Morate da znate koji stil negujete, odnosno koju odeću volite da nosite da biste znali šta ćete da odbacite.

Na primer, volite elegantne stvari, visoke štikle i slično. Nekoliko pari trenerki, u tom slučaju, samo će vam zauzimati prostor.

Zato je važno da poznajete sebe i da razumete koji stil pokušavate da kreirate.

I počinjemo!

Pre svega izbacite sve iz ormara! Možete da stavite sve stvari na krevet ili na pod, u zavisnosti da li znate unapred hoće li većina stvari da ide na pranje. I ne dozvolite sebi da previše razmišljate jer ćete se odvratiti od glavnog cilja, piše "The well dressed life".

Izvucite sve komade koji ne nosite trenutno, koje nisu sezonske i stavite ih na gomilu. Pregledajte svaki komad i odvojte sve što vam na oko više nije lepo, oštećeno ili staro. Sortirajte sve to sa strane u neku od kesa za smeće.

Ako odlučite da se otarasite nekog komada odeće koji ste skupo platili, odagnajte te misli iz glave, neće vam biti lakše.

Ormar, orman, garderoba, fioke Foto: Pixabay

Sada ste naišli na komade odeće za koje verujete da ćete ponovo ući u njih. Koga zavaravate? Nema ništa gore nego kada se ujutru spremate za posao i shvatite da ne možete da uđete u omiljene farmerke - jer ste se ugojili.

Takva odeća samo vam zauzima prostor i nabija negativnu energiju. Odvojte ih u posebnu kesu za neki drugi put. Za šest meseci ponovo ih probajte, ako i dalje ne možete da uđete u njih, onda je to krajnji pokazatelj da treba da ih se otarasite.

Krpom i usisivačem očistite svaki ćošak ormara, pa sortiranu odeću počnite da vraćate u njega. Nemojte se zabrinuti ako je količina odeće koju ćete vratiti dosta manja od one koju ste iz njega izneli.

Sva odeća koju do sledeće sezone nećete da nosite, spakujte u vakuum kese i stavite ispod kreveta, na tavan ili u podrum.

Takođe, kako dodirujete svaki komad odeće, procenite da li mu treba hemijsko čišćenje, pa i tu gomilu naravno odvojte.

Na kraju, popišite otprilike stvari kojih ste se odrekli kako biste u narednom šopingu to mogli da nadoknadite i da lakše znate šta vam je potrebno.

Ukoliko vam je žao da staru odeću bacite, učinite dobro delo i dajte u dobrotvorne svrhe, nećete se pokajati.

Dodatni savet: Ukoliko je potrebno, idite u kupovinu i uzmite nove ofingere. Oni će vam dati jači osećaj vaše pobede nad ogromnim zadatkom koji ste obavili, a i bićete ponosni na sve što ste uradili za sebe.

Javite nam utiske kako je prošlo letnje spremanje ormara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Udruženje Panonke iz Pančeva kroz radionice rukotvorina čuva tradiciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle