• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako očistiti tepih: 6 trikova za jednostavno pranje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čišćenje tepiha može da bude skupo i komplikovano, evo kako da ih očistite bez po muke

  • 0
Fleke, tepih, čišćenje, trikovi Foto: Shutterstock

Tepisi moraju da se očistite najmanje jednom godišnje kako bi ostali sveži i kako bi se sa njih uklonili mirisi i mrlje.

Iako se zaista dubinsko čišćenje tepiha najbolje postiže mašinom i šamponom za tepihe, postoji šest načina na koje možete da zadržite čiste tepihe, a što ne podrazumeva nošenje u servis ili rad sa kućnim teškim uređanjem za pranje.

Evo šta bi stručnjaci "Home & Garden-a" savetuju da uradite ukoliko je došlo vreme da uredite vaše tepihe.

Tepih, čišćenje Foto: Shutterstock

1. Osvežite tepih uz pomoć sode bikarbone

Čišćenje tepiha sodom bikarbonom je stari trik koji može da pomogne u uklanjanju mirisa i apsorbovanju vlažnih mesta.

Pospite sodu bikarbonu preko tepiha, ostavite da odstoji nekoliko sati ili preko noći, a zatim je usisajte da upije mirise i osveži vlakna.

Soda je efikasna u čišćenju tepiha zbog svojih upijajućih kvaliteta i svojstava neutralizacije mirisa. Takođe, njena blaga abrazivnost joj omogućava da nežno očisti prljavštinu bez oštećenja vlakana, a njen alkalni pH može da pomogne u neutralizaciji kiselih mrlja.

2. Rešite se masnih mrlja uz pomoć soli i boraksa

Iako ovaj uobičajeni začin možda nije prva stvar za kojom posežete da biste očistili svoj dom, čišćenje uz pomoć soli može da bude efikasan način za uklanjanje masnih mrlja sa vlakana tepiha.

Za uklanjanje mrlja od masnoće i ulja, pomešajte jednake delove soli i boraksa i utrljajte smešu u zaprljano mesto. Ostavite da odstoji nekoliko sati pre usisavanja.

Boraks je prirodno sredstvo za čišćenje koje može efikasno da razbije i ukloni mrlje sa vlakana.

Tepih, čišćenje, zima Foto:Shutterstock

3. Uklonite teške mrlje enzimima

Iako nisu najnežnije rešenje za čišćenje, sredstva za čišćenje na bazi enzima, koja se obično koriste za mrlje od kućnih ljubimaca, takođe mogu da učine čuda i sa drugim organskim mrljama.

Ova sredstva za čišćenje koja se obično koriste za čišćenje dušeka, razgrađuju proteine i druge organske materije, efikasno uklanjajući mrlje i mirise.

Samo, obavezno nosite rukavice kada radite sa njima kako biste zaštitili svoju kožu. I nakon korišćenja obavezno provetrite područje.

4. Koristite sirće ili hidrogen

Nikada se nećemo umoriti od čišćenja sirćetom, a odlično je rešenje za čišćenje tepiha na mestu.

Pomešajte jednake delove belog sirćeta i vode i poprskajte na mrlju. Ostavite da odstoji, a zatim obrišite čistom krpom. Osim što je ima blago antibakterijsko i antigljivično svojstvo, koje može da pomogne u zaustavljanju rasta bakterija i plesni u vlaknima tepiha, sirće može da rastvori i ostatke sapuna ili deterdženta od prethodnih čišćenja, u slučaju da ste preterali ili koristili pogrešan deterdžent. To pomaže da se spreči nakupljanje ostataka koji vremenom mogu da privuku novu prljavštinu.

Ako tražite malo nežniji pristup, možete tepih da očistite i vodonik-peroksidom. Hidrogen je veoma moćno oksidaciono sredstvo, što znači da može da razbije i rastvori organska jedinjenja, mrlje i mirise na molekularnom nivou. Za čvrste mrlje poput krvi, nanesite vodonik-peroksid (3%) na mrlju, pustite da se rasprši, a zatim obrišite.

5. Razmotrite nabavku parnog čistača

Parni čistač ima višestruku upotrebu u kući, što ga čini vrednom investicijom. Može da se koristi za čišćenje tepiha bez upotrebe hemikalija. Funkcioniše tako što koristi vruću paru za otpuštanje prljavštine, a da ne ostavljaju tepih mokar nakon toga. Samo budite sigurni da pratite uputstvo proizvođača kada se koristiti da  biste sprečili oštećenje.

6. Držite se ručnog čišćenja 

Često je najbolje izribati tepih ručno. Preporučuje se četka sa mekim vlaknima za nežno ribanje tepiha kružnim pokretima, fokusirajući se na područja gde je veliki promet i mrlje. Nakon upotrebe rastvora za čišćenje, isperite područje čistom vodom da biste uklonili sve ostatke.

tepih, čišćenje Foto: Pixabay

Još nekoliko saveta  

Ako vam je tepih mokar, najoblje je da koristite čiste suve peškire, tako što ćete ih pritisnuti preko vlažnog područja kako biste apsorbovali višak tečnosti. Alternativno, možete da koristite sodu bikarbonu, ravnomerno posutu po mokrom mestu, kako biste apsorbovali vlagu. Ostavite da se soda malo osuši pre nego što je usisate.

Zatim možete ostaviti otvorene prozore u vrućim danima kako biste omogućili da se voda prirodno osuši ili da koristite odvlaživač koji će pomoći da se usisava vlaga iz prostora i omogući joj da se brže osuši. Od vitalnog značaja da koristite dobre tehnike sušenja kako biste sprečili rast buđi i neprijatnih mirisa. 

Najbolja tečnost za čišćenje tepiha je voda, sa malo dodatog šampona za tepihe ili deterdženta ako je potrebno.

Često nema potrebe za nečim oštrijim od ovoga, jer sve drugo može da ošteti tepih ili prostirku ili pogorša problem. Samo budite sigurni da koristite samo deterdžent dizajniran za upotrebu na tepisima, a ne deterdžent za suđe ili deterdžent za pranje veša, jer to može oštetiti vlakna tepiha ili izazvati višak mehurića koje je teško ukloniti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trik pomoću kog će zadnja strana vašeg tiganja ponovo zasijati

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle