• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Blistavo beli veš bez trunke hemije: Stari trikovi nikada ne izdaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako niste ljubitelji hemije ili nemate pri ruci izbeljivač, onda pokušajte sa ovim trikovima

  • 3
Garderoba, veš, bela košulja, bela garrderoba, izbeljivanje Foto: Shutterstock

Beli veš je sklon tamnjenju vremenom, a to možete i sami proverite. Ako pogledate svoje majice, najverovatnije ćete primetiti da su počele da tamne.

Vremenom, ove stvari dobijaju ili sivu ili žutu nijansu koju, ma koliko da perete, neće nestati. Ali, ne brinite se, jer postoji rešenje i za to.

Ovakve promene na beloj garderobi se uglavnom rešava izmejivačem, ali postoji i za to alternativa. Naime, ako želite da svojoj beloj odeći povratite čistu boju, pokušajte ovaj tretman namirnicama, koje imate kod kuće

Destilovano belo sirće

Ova vrsta sirćeta je odlična za čišćenje kuće, jer deluje poput pojedinih hemikalija. Kako biste ovim sirćetom "povratili" belu majicu, dodajte jednu šolju destilovanog belog sirćeta u jedan galon vrele vode.

Potopite belu tkaninu u smešu i ostavite da se natapa preko noći, a zatim operite kao i obično.

Limun

Limunska kiselina  može izbeliti tkanine i dobro radi na izbeljivanju pamučnih, lanenih i poliesterskih komada. Pomešajte pola šolje limunovog soka (od oko četiri limuna) u jedan galon vrele vode. Dodajte beli veš u vodu sa limunom i ostavite da se namače najmanje jedan sat. Možete ga ostaviti da se namače duže, čak i preko noći, da izbeli. Zatim operite kao i obično.

Limun, citrusno voće Foto: Pixabay

Soda bikarbona

Sipajte jednu šolju sode bikarbone u jedan galon ključale vode, a zatim sklonite sa vatre i dodajte belu odeću. Pustite da odstoje najmanje sat vremena ili preko noći. Natrijum bikarbonat će odraditit svoje. Operite kao i obično.

Deterdžent za sudove

Većina deterdženata za pranje sudova sadrži natrijum hipohlorit (hlorni izbeljivač), koji će izbeliti tkanine od prirodnih vlakana. Dodajte jednu četvrtinu ili polovinu šolje u galon vrele vode i uverite se da se potpuno rastvori. Dodajte prljavu belu odeću u smešu i ostavite je najmanje 30 minuta pre nego što operete kao i obično, navodi "Realsimple.com".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako očistiti fleku od ulja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Ja

    17. septembar 2023. | 15:05

    Koliko litara je galon?

    Podelite komentar

  • Ljilja

    17. septembar 2023. | 15:25

    Sramota, to se uci u osnovnoj skoli!Jedan galon je 3,785 litara!!!

    Podelite komentar