• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

8 primena limunove kore u službi domaćinstva: Šta sve možete uraditi sa njom?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste ikad pomislili da je upotrebite na ovaj način?

  • 1
limun, limunova kora, rendana limunova kora, rende Foto: Unsplash/Deva Williamson

Na svakom koraku domaćice gledaju da sebi olakšaju čišćenje u domaćinstvu kao i sve vezano za njega. Usvajamo i primenjujemo razne savete koje se često tiču i nekih prirodnih sastojaka koje već imamo u kući kao što je na primer limun i njegova rendana kora.

Da li ste ikada ranije pitali za šta biste mogli da je koristite? E, pa sad to možete da pročitate u nastavku.

Kore limuna ne samo da odlično mirišu, već su bogate antioksidansima koji štite ćelije, nude pojačanje vitamina C za imunitet i mogu čak poboljšati zdravlje srca, piše "One good thing by Jillee".

1. Napravite sredstvo za čišćenje

Ako često pravite limunadu tokom zimskog perioda, onda sigurno imate zalihe limunove kore koje možete koristiti za pravljenje sopstvenog sredstva za čišćenje sa mirisom limuna. Proces je lak, prelepo miriše i možete ga koristiti na svim površinama.

2. Osvetlite kožu

Limun je odličan prirodni izbeljivač kože zahvaljujući prirodno visokim nivoima limunske kiseline, poznatog sredstva za izbeljivanje. Nanesite limunovu koru na ruke, laktove, pete i druga područja da biste posvetlili i zategli kožu.

3. Mirina kanta za smeće

Svi znamo koliko neprijatan miris ume da dolazi iz kante za smeće, pa zašto na dno kante, a ispod kese za đubre ne stavite koru limuna? Ona će eliminisati neprijatne mirise koji se mogu zadesiti ovde.

limun, kora limuna, limunova kora Foto: Unsplash/Jeff Siepman

4. Zaštitite kuhinju od mrava

Iseckajte koru limuna na komadiće, pa ih stavite na sims od prozora, duž praga na vratima ili u blizini pukotine gde mravi mogu da se pojave.

5. Uklonite mrlje iz šoljice za kafu

Stavite deo limunove kore u uprljanu kafenu šoljicu  i dodajte vodu. Ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim obrišite krpom. Mrlje bi trebalo da nestanu iz vaše omiljene šolje.

6. Očistite mikrotalasnu

Dodajte kore limuna u posudu koju ste do pola napunili vodom i ubacite u mikrotalasnu pećnicu. Kuvajte na visokoj temperaturi pet minuta, pustite da voda proključa i da se kondenzuje para. Pažljivo uklonite vrelu posudu i obrišite prljavštinu vlažnim peškirom.

7. Osvežite daske za sečenje

Antibakterijska svojstva limuna čine ih dobrim izborom za osvežavanje dasaka za sečenje. Posle dezinfekcije površinu istrljajte prepolovljenim limunom, ostavite da odstoji nekoliko minuta i isperite.

limun, rende, rendana limunova kora Foto: Unsplash/Diliara Garifullina

8. Očistite rende

Uklonite osušenu hranu rendea tako što ćete trljati tu stranu kriškom ili polovinom isečenog limuna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neprijatni miris belog luka na rukama je prošlost: Vrhunski trik za svaku domaćicu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Darosava

    2. decembar 2023. | 14:49

    Zar nije jednostavno oprati i istrajati koru limuna sa sodom bikarbonom a onda kada je sok isceđen pojesti koru sa sve pulpom. Ja to radim godinama.

    Podelite komentar