• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 vrsta hrane koje ne bi trebalo da stavljate u mikrotalasnu: Sve je zarad vaše bezbednosti

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo je nažalost i medicinskog reagovanja

  • 0
mikrotalasna, mikrotalasna pećnica Foto: Shutterstock/Zyn Chakrapong

Jasno je da mikrotalasna pećnica dosta pomaže domaćicama kada na brzinu nešto treba podgrejati ili spremiti, ali postoje i određena pravila kada je njena upotreba u pitanju.

Neke stvari je najbolje da ne ubacujete u mikrotalasnu jer nije zdravo pa nije ni poželjno, piše "Healthy gem", iako može uštedeti mnogo vremena. Određene namirnice ne reaguju dobro na te zrake koje pušta mikrotalasna, a neke od tih stvari su sledeće.

Smrznuto meso

Ponekad kada smo u nedostatku vremena, a želimo da spremimo kvalitetan ručak sa proteinima, posežemo za mesom iz frižidera ili zamrzivača. Tada na scenu stupa mikrotalasna - stavljate meso da se odledi ali to je jako loš potez. Prema USDA, smrznuto meso u mikrotalasnoj pećnici ga stavlja blizu "opasne zone" jer dolazi u temperaturnu zonu u kojoj se bakterije razmnožavaju, između četiri i 60 stepeni.

Ako baš nemate drugi izbor, onda postupite ovako: prvo otpakujte meso i stavite ga u činiju koja sme da ide u mikrotalasnu, ali gledajte da bude što dublja kako bi sačuvali sokove. Labavo ga prekrijte providnom folijom ali da ne dodiruje meso i lagano ga odmrznite u mikrotalasnoj.

Ljute paprike

Nikako ne zagrevajte ljute paprike u mikrotalasnoj pećnici. Ne, neće naškoditi kuhinji, ali može da vas povredi. Električni talasi mogu osloboditi kapsaicin, aktivno jedinjenje koje paprici daje začin. Ventilator mikrotalasne pećnice može raspršiti kapsaicin, a stručnjaci veruju da minerali koji se koriste za uzgoj ovog povrća mogu izazvati pojavu iskri što može biti opasno.

Deca osete blizinu roditelja Foto: Shutterstock

Bebina hrana

Ovo se posebno odnosi na majčino mleko ali i generalno na dohranu s mlekom. Iako je preporuka da bebe treba da piju toplo mleko, onda mame treba da znaju da ako ga podgrevaju u mikrotalasnoj ono se neće ravnomerno podgrejati. Neki deo će biti topliji od drugog, što može da izazove reakciju kod bebe i da se opeče.

Ipak, ako ga podgrejete na sledeći način, izbećićete veće probleme.

Potrebno je da mleko prebacite u odgovarajuću posudu i da ga kratko zagrejete, izvadite iz mikrotalasne pa mleko promešajte, vratite i opet ugrejte. Tada će temperatura cele količine mleka biti podjednaka.

Šargarepa i drugo povrće se može zapaliti

Ako istražujete kako najbrže da spremite povrće, videćete na internetu predloge da stavite, najčešće šargarepu, u činiju i da je "polijete" uljem ali to nije pametno rešenje. U poslednjih nekoliko godina, pojavile su se indicije da se mogu zapaliti ali ne samo ona, već i ako spremate na isti način kelj ili boraniju.

Nikako hrana sa ljuskom

Ovo se pre svega odnosi na jaja, ali se misli i na orašaste plodove i semenke - jer neće preživeti mikrotalasnu. Toplota stvara paru brže nego što hrana sa ljuskom može da ventilira što na kraju može dovesti do "eksplozije" u mikrotalasnoj. U Engleskoj se desio slučaj 2019. godine da je žena primljena u bolnicu nakon što joj je jaje iz mikrotalasne eksplodiralo u lice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako fenom očistiti tastaturu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle