• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

7 biljaka koje mogu poboljšati kvalitet vazduha u domu: Dišite punim plućima

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jednostavnim koracima uradite nešto dobro za sebe i porodicu

  • 1
biljke, dom, zdrav vazduh, devojka u cveću Foto: Shutterstock/franz12

Svako ko živi u gradu zna koliko je zagađen vazduh zbog sveg isparenja. Na razne načine pokušavamo da poboljšamo kvalitet vazduha, a jedan od adekvatnih načina jeste i unos biljaka koje mogu pročistiti vazduh i omogućiti nam sveže udisaje.

Sada se pitate koje to biljke mogu da budu? U nastavku možete pročitati koje su to biljke, konkretno njih šest, koje kada ih unesete u sobu, posebno spavaću, mogu poboljati i "očistiti vazduh".

Osim što ćete imati boljitak, one će i da oplemene prostor i učiniti ga lepšim.

1. Paukova biljka: Najbolja biljka za uklanjanje toksina iz vazduha

Paukova biljka, Spider plant Foto: Unsplash/Susan Wilkinson

Ovo je jedna od najčešćih biljaka koje možete videti u domovima, a lako ih možete prepoznati čak i one osobe koje nisu baš iskusne u hortikulturi. Imaju duge i vitke listove koje dolaze iz centralne biljke, odnosno stabljike. Jake su zelene boje sa belim obrisima i po tome je specifična. Najviše može uticati na uklanjanju formaldehida, otrovnog gasa koji može izazvati iritaciju grla, nosa i očiju, piše "Everything abode".

2. Lavanda: Najbolja biljka za dublji san i prečišćavanje vazduha

lavanda u saksiji cvece Foto. Shutterstock

Ovo je veoma popularan cvet zbog lepoh izgleda ali i zbog funkcionalne upotrebe kao esencijalnog ulja. Lavanda daje lepu aromu koju zasigurno ne možete dobiti nigde drugde. Karakterističnog je izgleda sa sitnim ljubičastim cvetovima koji rastu u vrtložnom uzorku. Lišće je zeleno-sive boje, a cela biljka može porasti i do 90 centimetara ako ima odgovarajući prostor za to. Prisustvo ove biljke u spavaćoj sobi može pomoći u smanjenu nervoze, depresije i nesanice. Čak je i dokazano da miris lavande u ulju za kupanje umiruje bebe i šalje u dublji san.

3. Aloe vera: Najbolja biljka za poboljšanje kvaliteta vazduha

Aloe vera, biljka, cveće, nega cveća Foto:Shutterstock

Ova sočna biljka ima jedinstven izgled sa mesnatim listovima bez stabljike. Oni su zeleni sa belim mrljama, a uz ivicu svakog lista videćete bele šiljke koji pomažu da se aloe vera prepoznaje pored drugih kućnih biljaka. Savršena je vrsta ako želite da prirodno lečite probleme sa kožom, a gel iz nje možete naneti direktno na kožu da biste rešili niz problema. Noću proizvodi dodatni kiseonik, pa će pročistiti vazduh dok spavate.

5. Engleski bršljan: Najbolja biljka za respiratorni sistem

Engleski bršljan, bršljan Foto: Unsplash/natary t

Ova zimzelena višegodišnja biljka potiče još od vremena starih Rimljana i Grka, a ima debele i sjajne listove. Naći ćete ih u tamnim do srednje zelenim tonovima sa belim ili žutim linijama poput vena koje prolaze kroz njih. Listovi odraslih biljaka engleskog bršljana biće ovalnog oblika. Ovu biljku posebno treba da imaju osobe koje pate od astme i bronhitisa. Prirodno opušta disajne puteve i smanjuje količinu kašlja.

6. Biljka zmija: Najbolja biljka za prečišćavanje vazduha

Biljka zmija, svekrvin jezik, biljka Foto: Unsplash/Kelly Sikkema

Drugi naziv za ovu biljku je i svekrvin jezik, ali kako god da je zovete jedno je sigurno - pomaže da se istrošeni ugljen-dioksid pretvori u kiseonik dok spavate. Možete ih prepoznati po debelim listovima i mogu rasti od dva do četiri metra pa ćete ih lako uočiti u baštenskom centru prilikom kupovine. Listovi mogu sadržati tamnozelene nijanse sa svetlo zelenom spoljašnošću ili čak svetlozeleno "talase" koji prolaze horizontalno kroz svaki list.

7. Bostonska paprat: Najbolja biljka za vraćanje vlage

Paprat, cvet Paprat/ Foto: Pixabay

Ova biljka se vrlo često uzgaja u kućama jer je briga o njima zaista jednostavna. Važi za prirodni ovlaživač i prečišćivač vazduha. Po izgledu su slične paprati, a videćete da tanka stabljika prolazi kroz svaki list koji se nalaze horizontalno duž stabljike. Može narasti i do 100 centimetara. Odlično bostonska paprat deluje za uklanjanje toksina, a najbolja je za osobe koje konstantno koriste klima uređaj. Budite sigurni da će soba ostati hidratizovana prisustvom ove biljke.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otkrivamo vam koje biljke najbolje rastu kada su u hladu: Lako se održavaju i svi ih vole

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    8. januar 2024. | 04:35

    konoplja

    Podelite komentar