• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jeftini i efikasni načini da na brzinu popravite stakla od naočara

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

11 jednostavnih načina da popravite ogrebotine na naočarima sa staklima i plastičnim sočivima

  • 1
Ogrebane naočare naočare za vid Foto: Shutterstock

Izgrebane naočare zaista mogu da budu veliki problem.

Ne samo da oštećuju vid, već mogu da dovedu do glavobolje, naprezanja očiju, pa čak i vrtoglavica.

Pa iako je prihvatljivo da se rešite nekih manjih ogrebotina, brza popravka naočara ili njihova zamena je ključna da bi ste održali svoj vid i zdravlja očiju. Sa tim na umu, inspiredot.net preneo je 11 načina na koje možete da "popravite" svoje naočare dok ne uzmete nove.

1. Soda bikarbona i voda

Ovo je jeftin, ali veoma efikasan način da popravite naočare, a što je najbolje od svega, i super je lako. Prvo uzmite kašiku sode bikarbone i rastvorite je u kašičici vode. Zatim nanesite rastvor na stakla i utrljajte ga u ogrebotine. Na kraju, isperite stakla vodom i obrišite krpom od mikrovlakana.

Soda bikarbona u mačijem posipu Foto: Pixabay

2. Čistač ekrana za računar

Sredstvo za čišćenje ekrana računara se ne koristi samo za monitore, već su njegova restorativna svojstva idealna i za popravku manjih oštećenja na računarskim diskovima. Tako da nije veliko iznenađenje da je ovo takođe i odlična alternativa za popravljanje naočara. Nanesite nekoliko kapi sredstva za čišćenje na sočiva i obrišite mekom, čistom krpom.

3. Neabrazivna pasta za zube

Za manje ogrebotine na naočarima, neabrazivna pasta za zube može da bude idealno privremeno rešenje. Nanesite malu količinu paste za zube na prst i nežno trljajte izgrebano staklo kružnim pokretima pre nego što ga obrišete čistom maramicom. Za izuzetno duboke ogrebotine, ponovite postupak nekoliko puta.

4. Sredstvo za čišćenje auto stakla

Iako nije trajno rešenje, sredstvo za čišćenje auto stakla može privremeno da poboljša izgled manjih ogrebotina na naočarima. Nanesite malu količinu sredstva za čišćenje na maramicu i nežno obrišite izgrebano staklo kružnim pokretima. Izbegavajte da upotrebite preveliki pritisak, jer to može dodatno da oštetiti sočivo.

business woman Foto: Freepik.com

5. Lak za drvo i vazelin

Počnite tako što ćete da poprskate lak za drvo na svoje naočare. Zatim uzmite mrvicu vazelina i njime obrišite ogrebotine. Budite oprezni kada se odlučite za ovu metodu, jer lak za drvo može da ostavi mastan trag na sočivima, dok vazelin može da "privuče" prašinu i ostatke, što će dodatno da "zamagli" vaš vid.

6. Lak za poliranje bakra i srebra

Lak za bakar i srebro možete da pronađete u farbarama. Poprskajte lak na stakla, a zatim ga obrišite maramicom, pazeći da uklonite sav višak. Imajte na umu da iznova korišćenje laka može da ošteti antirefleksni premaz sočiva i možda neće biti efikasan kod dubljih ogrebotina.

Rešenja za popravljanje naočara sa plastičnim sočivima

1. Providan lak za nokte

Biće vam potrebna doza spretnosti da biste koristili ovaj metod, jer zahteva delikatnu ruku i preciznost. Uzmite drvenu čačkalicu, umočite je u lak za nokte, nanesite je na ogrebotinu i ostavite da se osuši. Pazite da ne nanesete previše laka, jer to može da dovesti do stvaranja gustog sloja koji će da se osuši pre nego što može ravnomerno da se rasporediti po površini.

naočare, laptop Foto: Unsplash

2. Sirće i soda bikarbona

Za male ogrebotine, sirće i soda bikarbona su prava stvar. Počnite mešanjem jedne kašike sode bikarbone sa kašičicom sirćeta. Smesu nanesite na ogrebotine, obrišite, očistite vodom i još jednom prebrišite krpom.

3. Prah za pranje zuba 

Istresite malo praha za zube u par kašika vode i mešajte dok ne dobijete pastu. Nanesite na ogrebotine oko 20 minuta i uklonite pastu mekom maramicom.

4. Vosak

Nanesite malo voska na površinu i utrljajte ga u ogrebotine kružnim pokretima dok ih više ne vidite. Uklonite ostatke voska koristeći komad pamuka.

5. Tečnost za pranje sudova

Iako se tečnost za pranje sudova na prvi pogled ne čini kao dobro rešenje za popravku izgrebanih naočara, ono stvarno može da učini mnogo. Nanesite malu količinu tečnosti za pranje sudova na meku krpu koja ne ostavlja dlačice i nežno trljajte izgrebano sočivo kružnim pokretima. Temeljno isperite sapunicu vodom i osušite sočivo mekom krpom. Ponovite postupak ako je potrebno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Devojčica prvi put jasno videla mamu i tatu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Antiglobalistkinja

    27. januar 2024. | 16:57

    Ni kedan od ovih savetq nije ispravan.Izgrrbana stakla se ne mogu popraviti a da pri tom ne naprave jos vece ostecenje na istim.To sto ste vi preporucili sode, lakove i ulja samo makiraju problem, soda je kao smirgl papir na staklu i nakon te "opravke" stakla ce biti zamucena ...

    Podelite komentar