• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trik kako da ne plačete kada sečete luk i kako najbrže da ga oljuštite: Suze će biti prošlost

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saveti koji su zlata vredni

  • 1
crni luk, sečenje crnog luka, suze, kuhinja Foto: Shutterstock/Krakenimages.com

Ovih prazničnih dana ćete provesti dosta vremena u pripremi hrane, a crni luk je jedna od namirnica koja se najčešće koristi u kuhinji. Ipak, njegova priprema je nešto sa čime domaćice ne mogu da se izbore.

U bilo kom obliku da ga sečete i koristite za dalju obradu, trebalo da naučite kako da rukujete njim kao profesionalac. Iskusni kuvari daju savete kako da ga sečete i na koji način da sprečite ono čuveno plakanje.

Šta vam je neophodno za sečenje crnog luka?

Daska za sečenje je prva na listi, piše "Parade". One sprečavaju da nož "sklizne" i napravi neki nepotreban potez. Da biste dobili lepše parčiće luka, ne treba napominjati da nož treba da bude izuzetno oštar, a osim toga može da umanji suze koje će vam se pojaviti. Isto tako, nošenje rukavica na rukama će sprečiti da miris crnog luka ostane na vama.

Trikovi kako da ne plačete prilikom sečenja crnog luka

Pre nego što planirate da ga koristite, ostavite ga u zamrzivaču na 10 minuta. Niska temperatura će usporiti enzime luka smanjujući osećaj pečenja u očima. Možete pokušat i sa naočarima koje će zaštititi vaše oči.

Kako najbolje da očistite crni luk?

Najbrži način je da glavicu presečete na pola i koristite prste da ga "ručno" oljuštite. Obe polovine luka stavite pod mlaz vode i obavezno ubrusom ili pamučnom krpom uklonite višak tečnosti.

Kako bi trebalo da se čuva isečeni crni luk?

Bilo da ga sečete u kockice ili na šnite, sasvim je prihvatljivo da ga odložite na dalje čuvanje. Najbolje da to bude u kesama za zamrzivač ili činijama koje nemaju čvrst poklopac, već savitljiv. U bolje opremljenim prodavnicama ih možete kupiti i po nekoliko komada. Najbolje da ih držite do nedelju dana u frižideru ili zamrzivaču i nikako u hermetički zatvorenoj posudi jer će se brže pokvariti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Maska za sjajniju kosu uz pomoć sastojka koji svi imate kod kuće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • beba

    2. maj 2024. | 16:20

    Samo žvačite koricu hleba i nema suza. Probajte!

    Podelite komentar