• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da vam sveže cveće u vazi potraje duže?

J. V.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored različitih vrsta prihrana za cveće koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, za očuvanje buketa mogu se iskoristiti i proizvodi koji se već nalaze u većini domaćinstava

  • 0
Cveće Foto: Shutterstock

Nema lepšeg ukrasa trpezarijskog stola od svežeg cveća u vazi. Razumno, želite da ta lepota potraje što je duže moguće, jer ako, nemate baštu iz koje berete svoje cveće, ono sa pijace se ne isplati kupovati baš često. A da se estetika enterijera ne bi žrtvovala zarad uštede, evo nekoliko korisnih saveta koji će vašim lalama, narcisima i ružama produžiti život u vazi.

Pre nego što vazu napunite vodom, potrebno je oprati je toplom vodom i pustiti da se prirodno osuši.

Količina vode koju ćete sipati zavisi od cveća koje imate. Ako je to ruža, ona zahteva više vode, kao i jorgovan, a ako je lala onda polovina vaze.

Nakon toga sledi važan korak - skraćivanje stabiljke. Za to koristite oštre baštenske makaze ili dobro naoštren nož i secite stabiljke pod uglom - tako će bolje upiti vodu. Skraćivanje se ponavlja na svakih nekoliko dana.

Nakon što se cvet skrati, potrebno je orezati listove koji se nalaze ispod površine vode. Osim što će buket izgledati lepše, orezivanje će sprečiti pojavu bakterija koje mogu nastati pri dodiru listova i vode. Pre nego što se cveće stavi u vodu, preporučljivo je da ona odstoji neko vreme da bi se temperatura prilagodila sobnoj.

Voda se menja na svaka dva do tri dana, a napomena važna je i da se cela vaza pere. Čim primetite da je neki list završio u vodi - menjajte je.

Pored različitih vrsta prihrana za cveće koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, za očuvanje buketa mogu se iskoristiti i proizvodi koji se već nalaze u većini domaćinstava.

Prihrana se može napraviti kod kuće: potrebno je pomešati kašičicu šećera, kašičicu običnog izbeljivača koji se koristi u domaćinstvu i dve kašičice limunovog soka.

A ako vam se to čini zahtevnim problem će sprečiti i jedan metalni novčić - počeće da ispušta kiselinu koja će usporiti rascvetavanje, pa će cvet duže trajati. Za bolji rezultat, u istu vodu se može dodati i kocka šećera.

Kao prihrana mogu poslužiti još neke stvari - na primer malo soli, soda bikarbona, četvrtina kašičice izbeljivača za veš, tableta multivitamina ili nekoliko kapi votke. Ovim ćete ubiti bakterije i u vodi.

8 mart dan žena devojka cveće Foto: Shutterstock

Čak 10 dana možete produžiti trajanje buketa ukoliko rastvorite tri kašike šećera i dve kašike alkoholnog sirćeta u litar tople vode. U ovu smešu stavite buket tako da stabljike budu prekrivene sedam do 10 centimetara.

Možda najlakši način kako cveće u vazi duže da traje jeste da ga jednostavno naprskate lakom za kosu - zasigurno će sačuvati svoju lepotu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od svih poslastica izabrale da jedu cveće: Lame kao blogerke, poziraju na Alpima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle