• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da zasadite đumbir kod kuće? Velika saksija, malo truda i eto začinske biljke na vašoj trpezi

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nabavite sve "rekvizite" i krenite u avanturu

  • 0
đumbir, sadnja đumbira Foto: Mariia Boiko

Sve više domaćica koristi u pripremi svojih jela začinske biljke. Jedna od onih koja je nazdravija jeste i đumbir.

Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja je u širokoj upotrebi kao začin za koji se veruje da može da pomogne kod nekih tegoba. Njegov koren se najčešće koristi u gastronomiji i iako ovu čudesnu biljku redovno kupujemo u marketima, nju možete posaditi i u toplini svoga doma.

Kako da posadite đumbir kod kuće?

Za uzgajanje đumbira potrebna vam je jedna velika saksija sa puno drenažnih rupa u sebi i tacnom koja će biti ispod nje kako bi skupljala vodu. Ova biljka ima plitko korenje, ali im je svejedno potreban prostor za rast i širenje u zemlji.

Možete za početak da uzmete i plitku posudu koja će odgovarati biljci sve dok ne poraste do 30 centimetara. Kada pređe ovu veličinu, morate da ga presadite.

Dodatni savet je da stavite sitno kamenje po površini jer će ono pomoći u drenaži i održavati vlažnost biljke, piše "Tips bulletin".

Kada birate đumbir, potrudite se da on bude organskog porekla. Uverite se da je koren debeo i da nije smežuran.

Takođe, obratite pažnju da li već ima male pupoljke koji vire iz samog đumbira. Neka vaš đumbir koji ćete posaditi bude dug i širok najmanje pet centimetara, jer će takvi dati bolje cvetove.

Đumbir Foto: Pixabay

Sada kada ste odabrali đumbir, potopite svež koren đumbira u toplu vodu i ostavite preko noći. Ujutru taj koren isecite na delove od dva i po centimetra sa pupoljkom.

Odabranu saksiju napunite đubrivom nemojte puniti saksiju do vrha, već neka bude do 3/4 puna. Tada postavite komade đumbira na vrh zemlje tako da su pupoljci okrenuti na gore i da između njih bude razmak od oko najmanje deset centimetara. Zatim ih prekrijte đubrivom tako da napunite celu saksiju i odmah dobro zalijte.

Nađite mu prohladno mesto, jer iako dolazi iz tropskih krajeva, on prirodno raste u kišnim i delimično mračnim uslovima pa mu i nije potrebno mnogo sunca. Ipak, neka u toku dana ima pet sati idirektnog sunca na sebe. I budite strpljivi, biće potrebno vreme da se biljka razvije.

Saksiju držite podalje od promaje ili blizu prozora okrenutog ka jugu. Povremeno sklonite biljku na neko mračnije mesto kako bi se zadržala vlaga u zemljištu i zalijte je sa malo vode.

Tek za nekih osam meseci možete očekivati da đumbir sazri, a bezbedno je brati mlade komade korena tri ili četiri meseca posle početka rasta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Realizovana akcija sadnje 8 stabala u školskom dvorištu OŠ "Branko Radičević" na Novom Beogradu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle