• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove biljke ne treba saditi ispod oraha, otrov iz njega će ih uništiti: Pogledajte ceo spisak

O. K.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važno je i redovno skupljanje lišća oraha, da otrov ne ode u zemlju

  • 0
orah drvo oraha Foto: Pexels/Mert Kaya

Plod oraha smatra se jednim od najstarijih hranjivih namirnica. Potiče verovatno iz Azije, odakle se preko Mediterana proširio po celom svetu. Njegovo jezgro mnogi vole kao užinu, a redovan je sastojak kolača, pita, poslastica. Zahvaljujući nutritivnom sastavu blagotvorno deluje na organizam, ali mnogi koji su pokušali da ispod oraha zasade pojedine biljke, uverili se da one ne uspevaju. Šta je to što orah čini nepoželjnim za druge vrste?

Ako ste nekada čuli za izreku da se onaj koji pod orahom zaspi zdrav, probudi bolestan, to donekle ima svoje objašnjenje. Za to je odgovoran jedan njegov sastojak.

Prema pisanju Instituta "Dr Josif Pančić", spoljni, zeleni omotač ploda je veoma bogat i ima sastojke dragocene po ljudski organizam. Sadrži masno ulje, tanine, jabučnu, oksalnu i limunsku kiselinu, peroksidazu, hidrojuglon i emulzin. Listovi oraha sadrže tanine, flavonoide, naftohinone (juglon i hidrojuglon), fenolne kiseline (kafenu i galnu), etrasko ulje i vitamin C, dok su plodovi bogati masnim uljem i omega 3 masnim kiselinama. Upravo je hemikalija hidrojuglon koju orah izlučuje iz korena u zemlju odgovorna za njegov uticaj na druge biljke.

Ove hemikalije ima i u lišću te drugim delovima oraha – grančicama, kori, cvetu, omotaču plodova. Prema pisanju portala "Agroklub.rs", ova hemikalija, koja inače nije otrovna, u dodiru sa kiseonikom oksidira u visokotoksični juglon.

Zbog toga osetljivije biljke koje su uzgajane u blizini oraha venu, žute ili uopšte ne napreduju u rastu jer im juglon sprečava dotok potrebne energije za metaboličku aktivnost.

Zato ispod oraha ne treba saditi biljke osetljive na juglon. Takve su paradajz, paprika, krompir, patlidžan, kupus, špargla.

Paradajz Foto: Pixabay

Kada je sveće u pitanju, izbegavajte ispod oraha da sadite petuniju, narcis, hrizanteme, hortenzije, ljiljane, a od voćki jabuke, kruške, višnje, kupine, borovnice, beli i crveni bor.

Kukuruz, pasulj, luk, repa, šargarepa, tikvice, vinova loza, breskva, nektarina, trešnja, šljiva, japanski javor, neven manje su osetljivi na ovaj sastojak oraha.

U jesen je posebno važno skupljati lišće oraha nakon što opadne, da kiša ne ispere juglon i ne odnese ga u zemlju. Kako se ne rastvara u vodi, ne odlazi duboko u zemlju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otkrivamo vam koje biljke najbolje rastu kada su u hladu: Lako se održavaju i svi ih vole

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle