• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li čistite zidove u svom domu: Ove površine skupljaju prašinu i treba ih redovno održavati

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poželjno je jednom mesečno

  • 0
zid zidovi dnevna soba Foto: Pexels

Dok u procesu čišćenja svog doma redovno posvećujemo pažnju na podove, police, nameštaj, o zidovima i ne mislimo toliko. Sve dok ne dođe vreme krečenja. Ipak, preporuke su da ih čistimo bar jednom mesečno.

U većini domova zidovi su najvidljivije površine i ako su izgrebani i prašnjavi, ništa drugo ne izgleda čisto. Područja blizu vrata, prekidača za svetlo i nameštaja skupljaju pršljavštinu, a tu su i ogrebotine od ruku.

Kao deo vaših redovnih obaveza, zidove treba čistiti od prašine i uklanjati paučinu barem jednom-dvaput mesečno. Zidove u kupatilu, kuhinji i toaletu pak čistite i češće.

Jednom nedeljno se čiste mrlje i prljavština oko kvaka i prekidača svetla. 

"Forbes.com" nudi sledeće savete predstavlja osnovne korake čišćenja:

1. Uklonite prašinu

Počevši od vrha vaših zidova, uklonite prašinu, paučinu i ostatke koristeći ručni usisivač ili dodatak na uspravnom usisivaču. Koristite stolicu ili merdevine da biste došli do vrha zidova, uglova. Ne zaboravite da očistite prašinu i sa podnih ploča.

2. Pripremite se za pranje zidova

Stavite zaštitu na pod da uhvati višak vode i stavite gumene rukavice da vam ruke i ruke budu suve.

Ovo je bazično čišćenje svake vrste zidova. Ukoliko želite da operete zidove rastvorima za čišćenje, treba da vodite računa o tipu zida u vašem domu. Evo nekoliko osnovnih.

Kako očistiti zidove sjajnom ili polusjajnom bojom

Pošto se ova vrsta boje često koristi u oblastima sa velikim prometom, bezbedno je koristiti nežnu mešavinu sapuna. U kanti pomešajte kašičicu višenamenskog sredstva za čišćenje ili sapuna za pranje sudova na svaki litar tople vode. Takođe ćete želeti da napunite drugu kantu toplom vodom.

Umočite krpu od mikrovlakana ili krpu koja ne ostavlja dlačice u kantu sa rastvorom za čišćenje i počnite da perete zidove kružnim pokretima. Obavezno radite od vrha do dna, da ne biste zaprljali vodu na delovima zida koje ste već očistili. Ocedite krpu i ponovite često utapanje krpe u rastvor za čišćenje kako biste osigurali da se smeša ravnomerno koristi za čišćenje zidova.

Kako očistiti zidove mat boje

Ove vrste boja ne mogu da izdrže jake hemikalije. Napunite kantu toplom vodom i umočite sunđer u vodu. Pažljivo ocedite sunđer i kružnim pokretima operite zidove od vrha do dna. Završite brisanjem zidova suvom krpom od mikrovlakana.

Kako očistiti zidove premazane lateks bojom

Lateks boju možete očistiti istim neabrazivnim sredstvom za čišćenje koje se koristi za sjajnu i polusjajnu boju: kašičica višenamenskog sredstva za čišćenje ili sapuna za pranje sudova na svaki litar tople vode. Ponovo, umočite čist sunđer ili peškir od mikrovlakana u smešu i osušite je pre nego što nežno oribate zidove. Završite pranjem zidova sunđerom i čistom vodom. Osušite višak vode.

soba Foto: Pexels / Maksim Goncharenok

Kako očistiti zidove sa bojom na bazi ulja

Napravite rastvor za čišćenje od kašičice tečnog sredstva za suđe, četvrtine kašičice belog sirćeta i litre tople vode. Umočite sunđer ili peškir od mikrovlakana u rastvor za čišćenje i iscedite ga. Zatim započnite čišćenje zidova od vrha do dna. Za tvrđe mrlje, dodajte još rastvora za čišćenje u sunđer ili krpu i ostavite mešavinu da odstoji nekoliko minuta pre nego što nežno trljate. Završite tako što ćete obrisati višak vode suvom krpom.

Kako očistiti zidove sa tapetama

Čišćenje zidova tapetama je slično farbanim zidovima; preskočite bilo šta abrazivno. Počnite tako što ćete kombinovati jedan galon tople vode sa polovinom šolje nežnog sredstva za suđe. Koristeći neabrazivni sunđer, nežno obrišite pozadinu. Pazite da ne zasitite pozadinu jer bi je mogla oštetiti ili promeniti boju. Koristite suvu krpu da obrišete višak vode i rastvora za čišćenje. Da biste uklonili mrlje na tapetama, probajte rastvor od šolje vode i polovine šolje belog sirćeta.

Da bi vaši zidovi što duže bili čisti, evo nekoliko saveta:

  • Odmah očistite mrlje, mrlje i tragove ogrebotina koje nastanu
  • Izbegavajte dim od sveća i duvana
  • Drže ruke i otiske prstiju dalje od zidova (posebno važno za decu)
  • Ako je nameštaj uza zid, dodajte filc ili jastučiće za nameštaj da biste izbegli tragove ogrebotina

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako očistiti fleku od ulja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle