• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednostavan trik da vaš buket cveća potraje i do dve nedelje duže

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savetnica za biljke zaklinje se u ovaj jednostavan hak kako bi vaše cveće izgledalo svežije daleko dužo od uobičajenog vremena

  • 0
Karanfil, cvet, cveće Foto: Pixabay

Ništa ne ulepšava dom kao buket cveća. Međutim, održavanje u životu sečenog cveća u vazni skoro je, priznaćete, prilično izazovan zadatak. Stoga, nikada nije previše saveta kako da produžite životni vek buketu u vodi.

Ako ih držite u svežoj vodi i dobro osunčano, cveće može da izgleda sveže do sedam dana najviše. Za duže od toga, pa, potrebno vam je čudo. Ili nije?

"Guru" za biljke Nikol Džakjuz  tvrdi da njen jednostavan hak može da vam pomogne da cveće u vašoj vazni održite živim i "do dve nedelje duže". Iznenađujuće, ovaj njen trik ne zahteva nikakvu skupu biljnu hranu ili magične sastojke - samo par makaza.

- Ako cveće koje ste kupili u prodavnici isečete pod vodom umesto na vazduhu - ono će trajati do dve nedelje duže - objavila je na svom Instagram nalogu @itsnicolejakues i objasnila: - Ali zašto? Pa, kada isečete stabljiku cveta na otvorenom, biljka na tom rezu vuče vazduh umesto vode, a vazduh može da stvori blokadu unutar ksilema stabljike, tako da ona uvene jer ne može da sifonira vodu propisno.

Cveće Pixabay

Da bi dokazala svoju teoriju, Nikol je zumirala u gomilu cveća. Oni cvetovi koji su izrezani izvan vode naizgled su počeli da venu, dok su oni koje je isekla u tečnosti i dalje izgledali neverovatno sveži.

- Sečenje pod vodom smanjuje rizik od vazdušnih džepova i omogućava cveću da odmah apsorbuje vodu - prenosi "Mirror" koji takođe navodi, da je Nikolin hak ranije bio predmet i naučnih istraživanja.

Naime, na Univerzitetu na Floridi sproveli su eksperiment tako što su istraživači rezali različito cveće pod vodom i u vazduhu, kako bi utvrdili da li su ovi navodi tačni. Njihovi rezultati su utvrdili da sečenje pod vodom nije imalo uticaja na dugovečnost alstromerije, hrizantema, gerbera, ruža ili zevalica. Ali u nekoliko slučajeva, vodeni hak je malo poboljšao dugovečnost ostsalog cveća, posebno u slučaju karanfila koji su navodno trajali dva do četiri dana duže.

Uprkos naučnom istraživanju, mnogi ljubitelji cveća su se oglasili i potrdili da trik "radi".

- Svekrva me je naučila ovome. Zaista radi - napisala je jedna korisnica Instragra, dok su se drugi zahvaljivali jer nisu nikad čuli za ovaj hak, dok su treći otišli i korak dalje: - O ovome je bilo mnogo debata u svetu cveća. Neki kažu da, neki kažu ne. Ali da li ste znali da lale mogu da porastu do jednog inča dnevno čak i nakon što se poseku i stave u vodu?

A bilo je i dodatnih korisnih saveta:

- Ako samo koristite oštar nož umesto makaza, imate više sreće. Makaze stisnu krajeve vlakana zajedno i sprečavaju cvet da upije vodu - zaključio je jedan od Nikolovih pratilaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da vam cveće izgleda bujnije u vazi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle