• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sramota vas od vaših nogu? Dermatolog tvrdi da vam je potrebna jedna namirnica da se rešite neprijatnog mirisa

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi se ponekad mučimo sa neprijatnim mirisom nogu, a rešenje za to vam je na dohvat ruke

  • 0
Stopalo, gljivice, gljivična infekcija Foto: Shutterstock

Nema ništa gore od smrdljivih stopala. A kako vreme postaje sve toplije, verovatno ćete sa ovim problemom da se suočavate češće i biće vam potrebna intezivnija nega stopala. Kada je leto svi sve malo više znojimo, nosimo sandale i izlažemo svoje nožne prste suncu.

Međutim, ponekad naš izbor obuće i aktivnosti može da dovede do žuljeva, suve kože, pa čak i neobičnog mirisa. Na našu sreću, stručnjak je ponudio nekoliko super korisnih saveta o nezi nogu koji će nam pomoći sa ovim problemima.

Dermatolog i TikToker, dr Nira, često se javlja na ovoj društvenoj mreži sa svojim praktičnim savetima kada je koža u pitanju. Ona je, tako, nedavno objavila i video o stopalima i iznenađujućem sastojku koji možemo da koristimo kako bi ih izlečili.

- Evo saveta za ličnu higijenu koji neću da vam prećutim. Jabukovo sirće sadrži jabučnu kiselinu, koja može da pomogne u pilingu i lečenju grubih, ispucalih stopala. Ono  takođe ima i antibakterijsko dejstvo i anti-gljivična svojstva koja pomažu da se otarasite smrdljivog mirisa stopala, gljivica na noktima i atletskog stopala  - otkriva dr Nira, kako prenosi "Mirror".

@dermatologysurgeon Here is a personal hygiene tip I will not gatekeep as a dermatologist. Apple cider vinegar contains malic acid, which can help exfoliate and heal rough, cracked feet & also has antibacterial and antifungal properties to help get rid of smelly feet odor, toenail fungus and athlete’s foot. #feetcare #fyp #footfungus ♬ where is my mind (piano version) - your movie soundtrack

Ona ističe da morate da sledite nekoliko jednostavnih koraka kako biste se rešili problem. Pre svega, potrebno je da koristite jednu šolju jabukovog sirćeta i da je pomešajte je sa četiri šolje tople vode. Zatim je potrebalo da natopite stopala u toj tečnosti  -15 minuta, tri puta nedeljno - kako biste bili sigurni da su vam noge zaista očišćene od gljivica.

Koliko je uverena u ovaj savet, dr Nira čak završava svoj video rečima: "Možete da mi se zahvaliti kasnije na savetu".

Njeni pratioci su se uskoro uključili u razgovor i podelili neke od svojih problema sa stopalima sa kojima su se suočili.

- Imam bocu sa raspršivačem na svojoj komodi. Prskajte ih svaki dan. Ja se više nisam osvrnula - napisala je jedna korisnica tvrdeći da svakodnevno koristi jabukovo sirće za ovu svrhu. Drugi je prokomentarisao: - Ovo odlično funkcioniše. Takođe, bilo koja druga vrsta sirćeta je u redu.

Treći su bili zahvalni.

- Kao neko ko ima probleme sa stopalima što sam nasledio od oca, pokušaću ovo - požalio se jedan TikToker, dok su se pojedini zahvalili na savetu ali i potvrdili da im ni ovaj hak nije pomogao i bi voleli da čuju još neki savet.

Ukoliko se pitate šta uzrokuje gljivice na stopalima, one zapravo nastaju kao rezultat sitnih pukotina na vašoj koži. Gljivice mogu da se razviju ako dođete u kontakt sa nekim ko takođe pati od njih - recimo na bazenu ili u kabini za presvlačenje u prodavnici.

Takođe problemi sa stopalima mogu da nastanu zbog nošenja vlažnih čarapa ili toplih cipela, što pogoduje razvoju gljivica.

Što se tiče atletskog stopala, ono se najčešće prenosi sa druge osobe. Ako hodate bosi na mestima gde je neko drugi prošao ili jednostavnim dodirivanjem kože nekoga ko ima atletsko stopalo. Veća je verovatnoća da ćete ga "zakačiti" ako već patite od mokrih i znojavih stopala, ili ako imate neka oštećenje kože na njima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle