• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz ove 3 stvari iz kuhinje imaćete nikad lepše hortenzije i ruže: Jeftino i praktično za najlepši vrt

E. O.

Vreme čitanja: oko 1 min.

I ruže i hortenzije vole blago kiselo tlo

  • 0
hortenzije Foto: Shutterstock

Približavanjem leta, s nestrpljenjem očekujemo raskošne pupoljke svojih hortenzija i ruža, koje samo što nisu dale prve nežne izdanke. Kako biste bili sigurni da će ove godine zablistati u punom sjaju, važno ih je obogatiti nutrijentima uz koje će ispuniti svoj pun potencijal.

Dobra vest je da ne morate nužno kupovati skupocena đubriva - pojedine jeftine namirnice koje verovatno već imate kod kuće potencijalno će dati još bolje rezultate.

Iskusni vrtlar Majkl Peri ističe da će ruže i hortenzije imati još bogatiji cvat ako u zemlju dodate malo kafe ili čaja, jer obiluju azotom.

- Jeste li znali da nismo jedini koji uživamo u kafi i čaju? Naše biljke obožavaju ih u zemlji -  kaže stručnjak, kako prenosi "Express.co.uk".

I ruže i hortenzije vole blago kiselo tlo, a azot pomaže biljkama da proizvedu veće i lepše cvetove, što ga čini vrlo korisnim dodatkom. Talog kave možete pomešati u kompost ili ga jednostavno posuti po zemlji, a on će se prirodno razgraditi.

Vrećice čaja takođe mogu sprečiti i puževe u uništavanju biljaka, ali i kao sredstvo za odvraćanje drugih štetočina poput mrava.

Sve što je potrebno jeste da skuvate šoljicu čaja, otvorite vrećicu i pospete sadržaj u zemlju kako bi se prirodno razgradio. Pripazite samo da vrećica potpuno ohladi pre toga.

Tu nije kraj, postoji još jedna stvar.

Nakon barenja povrća, vodu nemojte prosipati već je upotrebite za zalivanje svojih ruža. Naime voda u kojoj ste kuvali povrće, pod uslovom da niste dodavali šećer, so ili ulje može biti odlična prirodna prihrana. Koristite je čim se ohladi kako biste sprečili razvoj bakterija. Ova tečnost sadrži minerale koji pospešuju rast i razvoj ruža. Razlog leži u tome što mnogi elementi kao što su fosfor i kalcijum ostaju u vodi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Turisti hrle da vide cveće čije ime simboliše lepotu: Božuri "obojili" polja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle