• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da gajite božure: Sunce je važan faktor u nezi ovog divnog cveta

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispoštujte sve trikove kako bi vam sadnja uspela

  • 1
božuri, cveće, mama i ćerka, bašta, cveće u bašti, nega cveća Foto: Shutterstock/Maria Moroz

Božuri, osim što ulepšavaju prostor, podjednako dobro i mirišu. Ako volite ovo cveće, a nikada ga pre niste gajili, onda je sada pravo vreme za to.

Božuri su jedna od najpopularnijih baštenskih biljaka i smatraju se kraljevima bašte. Ovo lepo i atraktivno cveće može biti u raznim bojama, između ostalog u ljubičasto-crvenoj boji, beloj i žutoj. Spadaju u višegodišnje biljke i bez mnogo održavanja, cvetaju iz godine u godinu.

Postoje "staromodne" vrste božura, kao i ove neke nove, takozvane hibridne sorte, koje mogu da izdrže hladne zime i oštre vremenske uslove, piše "Sunny home creations".

Ono što treba reći jeste da božurima treba oko tri godine od sadnje da bi počeli da cvetaju. Najbolje da ih posadite u jesen, a dodatni savet je da planirate najmanje šest nedelja ranije njihovu sadnju, pre nego što se zemlja ohladi i pre nego što padne sneg.

Božur, božuri, cveće Foto: Pixabay

Ukoliko ih posadite tamo gde nema sunčeve svetlosti, njihov rast će onda biti sporiji, pa čak može dovesti do toga da i ne cveta redovno. Pa i ako se to desi, oni mogu biti manje veličine. Zato je najbolje da vaša biljka ima najmanje šest sati direktnog sunca. Ukoliko nema dovoljnu količinu sunca, možete božure dovesti u nepriliku da budu zaraženi nekom vrstom gljivične bolesti ili infekcije.

Ovoj biljci je potrebno dobro drenirano tlo da bi uspelo, dakle blago kiselo zemljište. Ako je zemljište nalik glini, trebalo bi da ga dopunite kompostom ili zemlju sa pomešanim azotom i fosforom, ali pre same sadnje. To će učiniti koren biljke jačim i stabilnijim.

Možete presaditi celu biljku ili samo božure sa golim korenom. Najbolje je da sadrže 3 oka (kod božura se tako računaju pupoljci), i što više ima, tako povećavate šanse da on procveta u prvih nekoliko godina. Zasadite ih najmanje 7,5 centimetara dubine u zemlju, da bi sadnja bila uspešna. Otprilike isto toliko prostora treba da bude između božura, dakle nemojte ih gusto posaditi.

Božurima nije potrebno orezivanje kako bi preživeli. U slučaju infekcije, odrežite deo stabljike kako biste sprečili širenje infekcija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otkrivamo vam koje biljke najbolje rastu kada su u hladu: Lako se održavaju i svi ih vole

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • angelina

    5. jun 2024. | 11:23

    Svake godine se baba trudila dok je bila živa, da mi da pelcere, nikad se nijedan u mom dvorištu nije održao. U njenom dvorištu i dalje cvetaju i u svim bojama i šire se preko staze od kamena struganika. Jednostavno je sve do sunca i svetlosti.

    Podelite komentar