• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogrešno ste prali voće ako koristite samo vodu: Treba vam sledeće

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak za hranu postao je viralan na TikTok-u nakon što je podelio jednostavan hak koji pokazuje najbolji način pranja voća

  • 0
Pranje voća Foto: Shutterstock

Pranje voća pre nego što ga pojedete je ključno za vaše zdravlje i bezednost, jer čak i ono koje je organskog porekla može da bude prekriveno štetnim pesticidima, bakterijama i prljavštinom.

Ako sveže voće poput bobica dobro isperite ili lagano izribate, time možete značajno da smanjite rizik po vaše zdravlje. Ali ako to ne radite kako treba, mogli biste na kraju da dovedete do toga da - dobra hrana propadne.

Influenser Džejms Bok tvrdi da bi pravilno pranje voća moglo da produži njihov "život" i spreči prerano truljenje. Ali samo pranje vodom ga neće spasiti.

- Kada perete voće napunite posudu sa četiri šolje vode i dve kašičice sode bikarbone. A zatim ga ostavite da odstoji u tome oko 15 minuta - naveo je Bok u svom videu na TikTok-u, kako prenosi "Mirror".

Voće Foto: Shutterstock

On dalje preporučuje da je dodavanje ili sode bikarbone ili belog sirćeta u posudu daleko efikasnije u uklanjanju pesticida od vode, ali kako ističe, ne smeju da se koriste oba proizvoda istovremeno. A to je naučio na teži način.

- Ranije sam koristio i sodu bikarbonu i sirće za pranje voća, zato što sam voleo da vidim kako soda bikarbona i sirće izazvali oni njihovu reakciju i kako voće u njemu bukvalno "cvrči". Ali onda sam naučio da reakcija koja pravi mehuriće zapravo neutrališe oba sastojka, tako da je proces čišćenja postao neefikasan - objasnio je Bok i dodao: - Preporučio bih ili da koristite sodu bikarbonu ili sirće, ali ne oboje. Nakon što očistite voće, dobro ga osušite papirnim ubrusom kako se ne bi uhvatila plesanj i kako bi ono trajalo nedeljama.

Oba ova rešenja su relativno jeftina za kućni budžet. Korisnici TikTok-a bili su oduševljeni ovim trikom.

- Upravo sam počeo da radim ovo - najavio je jedan TikToker, dok je drugi dodao: - Veoma korisno. Hvala na ideji.

Neki su međutim proučili da nije potrebno da voće "stoji" u vodi 15 minuta i da će nekoliko minuta učiniti sasvim dovoljno. Čak, šta više, ako stavite recimo bobičasto voće predugo u rastvor vode sa sirćetom ili sodom bikarbonom ono počinje da gubi slatkoću i boju, otuda i grozna prljava voda koja ostaje iza njega.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da pravilno i brzo očistite voće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle