• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Viralan trik sa čišćenjem mikrotalasne rerne donosi rizike: Eksperti šalju jasno upozorenje

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se trik ne može primeniti na svim modelima, sada je naglašeno da ne treba uopšte

  • 0
Mikrotalasna čišćenje Foto: Shutterstock

Mikrotalasna rerna je još jedna od "kućnih pomoćnika" koji dosta olakšava podgrevanje i odmrzavanje hrane. Kao i za sve, tako i za nju postoji milion trikova domišljatih ljudi kako je očistiti, održavati ili kako, doduše često neslavno, eksperimentisati sa njom.

Tako je osvanuo i jedan trik za čišćenje stakla mikrotalasne pećnice, koji je brzo postao viralan na mrežama, ali stručnjaci šalju upozorenje da on ipak donosi neke rizike.

- Imam 48 godina i sve do sada nisam znala da možete skinuti staklo sa mikrotalasne rerne. Samo izvučete staklo na vratancima i očistite - navodi influenserka u snimku koji je pregledan više od šest miliona puta.

Kao što su mnogi pisali u komentarima, ovaj trik ne odnosi se na sve modele, već samo na one koje nemaju "pregrađeno" staklo na vratancima.

Pored toga, čini se da postoje neki bezbednosni problemi sa ovim trikom.

@thehypnoinfluencer I can’t believe I never knew that. #didyouknow #microwave #learnsomethingneweveryday ♬ original sound - TheHypnoInfluencer

- Uprkos očiglednoj pogodnosti uklanjanja staklenih vrata radi čišćenja, u takvim slučajevima mogu biti uključeni neki rizici. Iako ova metoda može ponuditi lak i bolji pristup dubljem čišćenju i onim mestima do kojih je teško doći na vratima mikrotalasne pećnice, ovo može poništiti garanciju proizvođača - rekao je izvršni direktor kompanije "Handi Cleaners" i stručnjak za čišćenje, Daniel Braun, prenosi "News.com.au".

Mikrotalasne peći imaju i unutrašnju i spoljašnju staklenu ploču za zaštitu od zračenja. Zagrevaju hranu pomoću oblika elektromagnetnog zračenja sličnog radio-talasima, kako navodi Uprava za hranu i lekove.

Nered sa strukturom mikrotalasne pećnice može dovesti do izlaganja elektromagnetnoj energiji koja može imati potencijalne direktne i indirektne opasnosti.

- Uklanjanje vrata mikrotalasne pećnice može oštetiti integritet mikrotalasne, što može dovesti do brojnih opasnosti kao što su potencijalno izlaganje štetnim mikrotalasima, električni kvarovi, pa čak i povrede zbog razbijenog stakla -  objasnio je gospodin Braun.

Iako bi ovaj super lak trik mogao biti od pomoći kada je u pitanju čišćenje, verovatno nije vredno rizika kada je u pitanju zdravlje i bezbednost ljudi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tajne i trikovi za kuvanje savršenog pirinča: Oduševite svoje ukućane i goste porcijom za pamćenje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle