• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuvajte krompir na ovaj način i ne brinite da će da proklija: Jedno mesto zaobiđite u širokom luku

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Isto tako, dajemo savet kako najzdravije da ga spremite

  • 0
krompir, kuhinja Foto: Pixabay/congerdesign

Priznaćete da je malo namirnica koje su omiljenije od krompira. Svašta se može s njima raditi, i da se kuva, prži, renda, zgnječi ili ispeče.

Ipak, nekad se desi da kupimo i ne baš tako svež krompir koji vremenom, ukoliko ga ne čuvamo kako treba, počne da klija. Šta je potrebno da uradite da do toga ne dođe?

Postoji nekoliko faktora koje treba da uzmete u obzir kada čuvate krompir, a to su svetlost, temperatura i protok vazduha. Najbolje mesto za njegovo čuvanje je na nekom mračnom mestu (najbolje u ostavi ili podrumu) i znajte da ako bude na ovim mestima, krompir može "opstati" i po nekoliko meseci, tvrdi En Ziata, kuvar i nastavnica kuvanja.

Krompir, proklijali krompir Foto: Shutterstock

Da je kojim slučajem krompir izložen svetlosti, ona bi učinila koru krompira zelenom, a ti delovi će imati gorak ukus u ustima i neće biti bezbedni za jelo. Međutim, ako se krompir čuva na previše niskoj temperaturi, skrob u krompiru se može pretvoriti u šećer što će dalje negativno uticati na njegov ukus i performanse kuvanja.

A ako se čuvaju na visokoj temperaturi, krompir će brzo dehidrirati i dovešće do klijanja, piše "Martha Stewart".

Dodatni savet: Nikako ne čuvajte krompir u frižideru

Kada kupite krompir, ne stavljajte ga u frižider, jer smo već pomenuli da se skrob može pretvoriti u šećer. To će automatski prouzrokovati da pupoljci poprime tamnu boju kada se kuvaju, a i hlađenje može ubrzati proces kvarenja.

S druge strane, ovo ne važi za oljušten i iseckan krompir. U tom slučaju, krompir obavezno dobro potopite u krompir i čuvajte najduže do 24 sata, a posle toga ga morate spremiti na način koji ste zamislili. Savet je da krompir kuvate jer je zdravija varijanta pripreme ovog povrća.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spreman za petnaest minuta, služi se i kao prilog i kao glavno jelo: Krompir za svačiji ukus

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle