• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uobičajeni kuhinjski sastojak će vam pomoći da se otarasite muva: Evo šta treba da znate pred letnju najezdu

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rešite se napasti na vreme

  • 0
Muva na hrani Foto: Shutterstock

Sa letnjim temperaturama nakon obilnih kiša stižu i muve.

Ovi insekti obožavaju toplo i vlažno vreme, jer ono ubrzava njihov metabolizam što dovodi do njihovog bržeg razvoja i veće stope reprodukcije. Kombinacija povećanja nivoa vlažnosti sa toplotnim talasom ovog meseca, stvara idealno okruženje za pojavu ovih dosada. Pri tom one nisu samo naporne, već su i nosioci zaraza, pa tako mogu da šire bolesti poput salmonele i ešerihije koli, upozorava "Mirror".

Ženka obične kućne muve može da proizvede do 500 jaja tokom svog života, koja mogu da se izlegu za samo osam do 24 sata i da se razviju od jajeta do odrasle muve za pet do seda dana, tako da je od vitalnog značaja da preduzmete sve mere predostrožnosti pre nego što problem sa muvama izmakne kontroli.

Preporučuje se da se u zatvorenim prostorima, kako bi se sprečilo njihovo pojavljivanje, hrana koja je za bacanje bez odlaganja odlaže, a da se izložene namirnice i spremljena jela obavezno pokrivaju. Takođe je važno držati kuhinjska vrata i prozore zatvorene, ili možete da postavite komarnike na vrata i prozore. Tako ćete da im ograničite pristup unutrašnjim prostorima kuže i da smanjite mogućnost da dođu u kontakt sa vašom hranom.

Zamke za muve mogu da budu od pomoći kada je u pitanju ograničavanje njihovog broja u spoljašnjim područjima oko vašeg doma.

Jabukovo sirće je veoma efikasno u njihovom rasterivanju. Potrebno vam je sirće, šećer i tečnost za pranje posuđa s mirisom voća. U plitku posudu ulijte tri centimetra sirćeta, dodajte kašiku šećera i tečnosti za pranje. Posudu ostavite otkrivenu ili je prekrijte providnom folijom na kojoj ste izbušili rupice. Muve bi trebao da privuče miris, a potom i da ih ubije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trik za teranje komaraca - potrebna vam je samo jedna voćka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle