• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da spasete spržene listove biljaka na balkonu? Sunčeva svetlost ne sme direktno na saksiju

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednu fazu oporavka počnite dan posle oblačnog dana

  • 0
biljke terasa Foto: Pexels / Joaquin Carfagna

Kao što se mi čuvamo tokom sunčanih dana, isto tako je potrebna zaštita i za vaše ljubimce, ali i biljke koje imate u domu. Verovali ili ne, visoka temperatura, vlažnost vazduha i ostale vremenske okolnosti mogu da utiču na rast i izgled biljaka, posebno ako ste rešili da ih tokom leta držite na terasi ili u dvorištu.

Ukoliko ste, nažalost, iskusili kako je to kada vam biljke sprži sunce, onda su ovo saveti kako da to naredni put predupredite ali i kako da im pomognete da se oporave.

Direktno izlaganje biljke sunčevim zracima može da napravi opekotine na listovima, pa će tako postati žuti ili smeđi. Ovo se najčešće događa u kasno proleće i leto, kada su biljke uglavnom naviknute na manje svetlosti. Ako primetite ovu promenu, to je znak da je opekotina od sunca.

Ukoliko je biljka duže vreme izložena suncu, to onda prouzrokuje i oštećenje tkiva na izloženom spoljašnjem sloju lišća, što dalje može da prouzrokuje da stabljike izgore.

Odmah je prebacite u neko tamnije mesto u dvorištu ili u domu, daleko do sunčeve svetlosti kako biste sprečili dalje oštećenje. Savet je da razmislite o mogućem dodavanju providne zavese u blizini biljke kako biste sprečili direktnu sunčevu svetlost, a istovremeno joj dali "prošaranu" svetlost koja joj je potrebna za rast. I zalivajte samo kada se gornji sloj zemlje osuši.

Oštećenje na listovima se može desiti i biljkama koje inače vole toplotu, tako da nema razlike u tome.

terasne biljke Foto: Pexels / Betül Balcı

Kako da predupredite biljke od opekotina?

Naravno, lakše je sprečiti nego lečiti. Ukoliko su listovi potpuno oštećeni, jedino što možete da učinite jeste da ih odstranite i date šansu biljci na rast novih listova. Poenta je lagana aklimatizacija na jako sunce, piše "Urban mali". Taj proces može da traje od 10 dana do dve nedelje posle čega je biljka spremna za sunčeve zrake.

Predlog je da sa ovim procesom počnete dan posle oblačnog dana, kada zapravo sunce i nije preterano jako. Potrebno je da biljku stavite na neko mesto koje je u senci na maksimalno tri sata, pazeći tako da je zaštićena i od vetra. Posle tri sata, vratite biljku na prvobitno mesto i posle napomenutog vremena, biljka je spremna da sve vreme bude napolju, na suncu.

Da li podržavate nošenje bele haljine na tuđim venčanjima?

Glasajte

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U julu očekujemo cvetanje ambrozije, biljke čije je polenovo zrno najveći alergen

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle