• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li zašto biljka Adam "plače" i šta prouzrokuje "suze" na listovima?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirordni proces gutacije se dešava zbog prečestog zalivanja i nekih drugih faktora

  • 2
Alocasia odora, Adam cveće biljka Foto: Shutterstoc/Wirestock Creators

Biljka Adam je u Evropu stigla iz Indije, a u kontinentalnim zemljama, kao kod nas, Adam se gaji kao kućni cvet. To je specifična biljka koja cveta jednom godišnje. Poznato je da ova biljka plače, ali se zapravo radi o prirodnom procesu  gutacije koji prouzrokuje da biljka odvaja višak vode kada je transpiracija otežana, a to se dešava zbog prečestog zalivanja i kada je veća vlažnost vazduha u prostoriji.  Taj proces se uglavnom odvija noću, kada je tlo vlažno.

Smanjenje gutacije postiže se zajedničkom kultivacijom Adama i Eve. Važno je napomenuti da je Adamov sok veoma otrovan i može izazvati alergijske reakcije. Ova biljka je specifična po tome što donji listovi odumiru, a gornji se postepeno razvijaju jedan za drugim.

Održavanje, uzgoj i nega

Ovu biljku možete držati u zatvorenom ili napolju, samo je važno znati da je nikako ne izlažete direktnom suncu jer listovi mogu da požute. Dobro podnosi toplotu, može se držati u prostoriji sa centralnim grejanjem, ali zahteva svež vazduh i zalivanje. Uzgajanje Adama takođe podrazumeva često brisanje listova vlažnom maramicom ili sunđerom. Idealna temperatura zimi je 15 stepeni, a minimum koji biljka može da izdrži je 5 stepeni. Mada se najviše preporučuje da bude na mestu gde je temperatura između 15 i 18 stepeni.

Važno je znati da tokom zime treba voditi računa o vlažnosti zemljišta, da se ono ne osuši već da bude umereno vlažno. Što se zalivanja tiče, ovoj biljci je potrebno dosta vode i leti je najbolje zalivati svaka dva dana, a zimi dva puta nedeljno. Zemlja treba da bude vlažna, ali ne sme da ostane u saksiji da ne bi istrulili koreni.

Presađivanje i prevencija

Presađuje se svake dve godine u veću saksiju, a najbolje je to uraditi u januaru ili februaru. Veoma je važno paziti da ne dodirnete zemlju oko žila kako ne biste oštetili korenje.

Ako želite, možete je u maju premestiti u baštu, ali naravno ne na direktnom suncu. Kada dođe hladno vreme, pazite da, tokom unešenja u kuću, sa baštenske zemlje ne donesete insekte i crve.

Crveni pauk može da napadne sa donje strane, pa je važno redovno prskati listove. Suv vazduh i zadimljeni vazduh utiču i na listove, a što se tiče prevencije gljivica i insekata, to se vrši prskanjem kombinovanim insekticidima i fungicidima, prenosi "Provansadecor".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako izmasirati dojku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • mitar

    10. jul 2024. | 03:06

    Ima cvet Eva!stavite je pored Adama i prestaće da plače

    Podelite komentar

  • Sonja

    7. jul 2024. | 19:27

    Imam je i ja :)

    Podelite komentar