• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ove knjige treba da ponesete sa sobom na plažu: Neka vaš um odmara na poljima mašte

N. K.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Naših top 10

  • 0
Sarah Jessica Parker Foto: Profimedia/The Image Direct

Šta čini jednu knjigu uvek atraktivnom za čitanje na plaži? Pa slični kvaliteti koje poseduje nepravedno omalovažavana kategorija „čik-lit“, oznaka koja implicira neozbiljnost ili neku vrstu lakomislenosti bez prikrivene težine. Ali iskreno, šta je bolje od knjige koja vas zabavlja, ali i ostavlja ispunjenim, čineći da se osećate kao da ste imali baš savršen dan? To je za nas pravi svojstveni kvalitet plaže: osećaj zadovoljstva.

1. Sva svetlost koju ne vidimo, Entoni Dor

Blind woman Foto:Shutterstock

Kada je Mari Lora u šestoj godini oslepela, otac je za nju izgradio maketu kvarta u kojem žive u Parizu, ne bi li dodirom zapamtila raspored ulica u komšiluku i tako naučila samostalno da dolazi do Nacionalnog muzeja. Bezbrižne godine prolaze, ali kada nemačka vojska okupira Pariz, Mari Lora i njen otac beže iz grada.

Istovremeno u jednom drugačijem svetu, u Nemačkoj, odrasta siroče Verner. Jednog dana pronalazi stari radio-aparat koji će ga potpuno očarati. Ubrzo postaje vešt majstor za popravku radija i taj talenat ga vodi među Hitlerovu omladinu, gde iz dana u dan gubi svoju ljudskost.

Onog dana kad bude sreo slepu devojku, Verner, zaljubljenik u tehniku, shvatiće da su njih dvoje tačkice ljudske svesti koje se opiru kolektivnom strahu i zlu i da još uvek postoji mogućnost izbora nekog plemenitijeg sveta.

Otvoriti ovu knjigu znači otvoriti vrata čovečnosti, a delo je dobilo Pulicerovu nagradu 2015. godine.

2. Pisci i ljubavnici, Lili King

Žena, zabrinuta žena Foto: Shutterstock

Slomljena iznenadnom smrću majke i krahom ljubavne veze, Kejsi Pibodi, nekadašnje golfersko čudo od deteta, dolazi u Masačusets bez plana za budućnost. Radi kao konobarica na Harvardovom trgu i živi u iznajmljenom memljivom sobičku pored garaže, posvećujući slobodno vreme romanu koji piše već šest godina.

Iako je prešla tridesetu, Kejsi još grčevito istrajava u nečemu od čega su sve njene stare drugarice odavno odustale: rešenosti da živi kreativnim životom. Kada se istovremeno zaljubi u dva potpuno različita muškarca, u ionako mukotrpnom nastojanju da ispuni svoje stvaralačke ambicije i uravnoteži sukobljene zahteve umetnosti i života, Kejsi se suočava sa dodatnim izazovima.

Priča nas vodi kroz poslednje dane razdoblja u kojem se baš svi aspekti njenog života nalaze u krizi. Napisan duhovito, saosećajno i inteligentno, ovaj roman je proglašen najboljim romanom 2023. godine.

3. Ostaviti svet za sobom, Margaret Forster

Paris, Pariz, reka, proleće, grad ljubavi Foto: Shutterstock

Izgubljena, nađena, ukradena, zaturena, prodata, predmet borbe... Ovaj izuzetno zanimljiv, lepo i vešto ispričan roman prati avanture jedne slike s početka dvadesetog veka i živote žena koje su je posedovale.

Počinje s odvažnom, vatrenom Gven koja želi da postane slikar i odlazi u Pariz, gde postaje Rodenova ljubavnica i stvara malu prisnu sliku mirnog ugla svoje sobe u potkrovlju. Zatim slede Šarlot, sanjalica i intelektualka iz edvardijanskog doba, pa Stela, Lukasta, Elza i konačno mlada Džilijen, koje dele neizgovorenu želju da imaju spokojan kutak obasjan suncem kao na slici.

Roman o ženskim životima, o tome šta znači biti istovremeno žena i umetnik, i koliko je to teško. Izuzetan pogled na širu sliku, tipičan za Margaret Forster.

4. Obećao si mi i druge pesme, Mirjana Bobić Mojsilović

dejting aplikacija Foto: Shutterstock

Simić je govorio da je poezija siroče tišine, a veliki Koen da je poezija dokaz života. Merilin Monro ju je čitala da bi "sačuvala vreme", a Silvija Plat je verovala da je poezija duh vremena.

Sve u svemu, pesme Mirjane Bobić Mojsilović su pravi izbor za sve melanholičare, romantičare i ljude koji vole da plove po talasima svojih uspomena.

5. Boli pesme kraj, Vesna Dedić

Žena, muškarac, prevara,  varanje Foto:Shutterstock

Boli pesme kraj je savremeni roman koji će vas inspirisati da probudite volju i hrabrost, čak i ako se trenutno suočavate s manjkom ljubavi, novca, zdravlja i sreće.

Na osnovu istinitih životnih priča, ispovesti žena iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Vesna nas, u svom novom romanu, upoznaje s događajima koji se međusobno prepliću od početka rata u Sarajevu do danas, vodeći nas kroz svet najlepših ljubavi, ali i porodičnih tragedija, samoće, bolesti, siromaštva, razvoda, preljuba, pa sve do bipolarnog poremećaja, geslajtinga i agresije u vezi.

6. Poslednji sati, Jelena Bačić Alimpić

solo putovanje Foto: Shutterstock

Na prvi pogled, Katarina Safran je oličenje uspeha. Njeno ime je sinonim za veštinu, stručnost i neumornu posvećenost medicinskom pozivu i kardiohirurgiji. Njen um je besprekoran, a ruke sigurne u operacionoj sali. Udata za uspešnog francuskog biznismena, Katarina živi život iz snova u luksuznom penthausu u centru Čikaga.

Noćni let na relaciji Čikago–Beograd, međutim, zauvek će promeniti sve. Ta sudbinska noć uzdrmaće temelje Katarininog postojanja i navesti je na to da preispita celokupan dotadašnji život. U tom ključnom trenutku shvatiće da je, težeći ka boljem, zapostavila neke od najvažnijih stvari u životu. Uključujući i sopstvenu sreću.

Novi roman Jelene Bačić Alimpić otkriva nam dirljivu, na trenutke bolnu istinu da su možda najznačajniji trenuci u našem životu oni koji nas primoravaju da se suočimo sa sopstvenim demonima, željama i izazovima.

7. Sagorela, Sofi Kinsela

Aerial yoga, joga Sklo Studio

Saša je stvarno i konačno završila sa svim: sa poslom (iscrpljujućim), sa prijateljstvima (gurnutim u stranu), sa seksualnim životom (ionako nepostojećim). Saša je udarila glavom o zid (bukvalno).

Rešena da pije smutije od kelja, da isproba jogu i samoću, ona kreće u letovalište u Devonu koje je zavolela još kao dete. Međutim, hotel se raspada a ona je uz to prinuđena i da deli plažu sa mrzovoljnim, nervoznim tipom po imenu Fin.

Kako da Saša postigne ravnotežu s prirodom, dok on sedi na steni i posmatra je? A naročito jer se njih dvoje ne slažu kad je reč o tome kako se leče sindromi sagorevanja - pošto su za Sašu to manifestovanje, plivanje u prirodi, grickanje čokoladica u potaji, a za Fina ispijanje viskija.

Ova romantična i vragolasta knjiga je pravi prikaz nepresušno inspirativnog pera Sofi Kinsele, i za sve žene koje su uživale u njenim izdanjima "kupoholičarke", sigurno neće biti promašaj.

8. Najviši dar, Paulo Koeljo

Muškarac i žena, držanje za ruke Foto: Shutterstock

Svi želimo da iskoristimo život na najbolji mogući način, jer niko drugi ne može da živi umesto nas. Stoga moramo znati kuda treba da usmerimo svoje napore i koji je to najviši cilj koji treba dosegnuti. Navikli smo da čujemo da su najveće blago duhovnog života vera, nada i ljubav, a Paulo Koeljo nas ovde podseća da je upravo ljubav taj Najviši dar koji možemo pokloniti sebi, bližnjima, svetu.

Da li ljubav jednostavno postoji kao nešto na šta imamo pravo? Ili moramo prvo dati ljubav da bismo je primili? Postoji li samo jedna ljubav ili mnoštvo njenih oblika? Kako da naučimo da volimo?

Mladi mislilac Henri Dramond postavio je sebi ova pitanja 1874. godine. Njegova razmišljanja su obilazila svet... sve dok ih Paulo Koeljo nije otkrio na prekretnici svog života i prilagodio za naše vreme.

9. Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda

Vodič o zatajnim vezama nobelovca Ive Andrića, naučnika Milutina Milankovića, kraljevskih parova iz dinastija Obrenovića i Karađorđevića, o dvorskoj romansi Josipa Broza i o desetinama značajnih ličnosti opisanih u ambijentu palata i kuća sa utisnutim pečatom vremena.

Sve adrese opisanih kuća i danas postoje, tako da je čitanje ove knjige istovremeno i poziv u šetnju kroz dva poslednja veka naše novije istorije, od kneza Miloša do današnjih dana, od Ite Rine do Jelene Dimitrijević, Branka Ćopića, Riste i Bete Vukanović, Vaska Pope...

Čitanje ove knjige je ulazak u avanturu u kojoj pratimo kako grad raste sa svojim zdanjima i ljubavnim pričama.

10. Sreća je piti čaj s tobom, Mamen Sančes

stan, nekretnine Foto: Freepik

Atikus Kraftsmen je mladi britanski džentlmen koji sve rešava uz šolju čaja. Radi u izdavačkoj kući koja generacijama pripada njegovoj porodici. Jednog dana otac traži od njega da otputuje u Madrid i ugasi mali časopis u kome radi pet veoma složnih žena, duboko očajnih pri pomisli da će uskoro biti otpuštene. Kada Atikus neobjašnjivo nestane u srcu tame unutrašnjosti Španije, sumnja pada na tih pet dama, spremnih na sve samo da ne ostanu bez radnog mesta.

Inspektor Mančego će biti zadužen da rasplete niti događaja u kojima se romantična komedija meša s najdirljivijom dramom, trilerski zaplet se završava vrhunskim književnim otkrićem svih vremena, gde teško postaje lako, a nevolje se utapaju u moru suza i smeha.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Predstavljena knjiga "Tesla – duh, delo, vizija"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle