• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 kućnih aparata koje ne bi trebalo da budu uključeni na produžni kabl: Sprečite rizik od požara

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodite računa jer ipak je u pitanju struja

  • 0
utičnica, produžni kabl, kabl, šteker Foto: Shutterstock/Proxima Studio

Bez obzira na to koliko utičnica ima vaš dom, nekad se čini da ne postoji dovoljan broj i da nam uvek fali ona neka dodatna, baš kad nam je najpotrebnije. Tad u prvu pomoć pristižu produžni kablovi.

Ovi korisni adapteri se gotovo u svakoj kući mogu videti i savršeni su recimo za punjenje telefona ili za lampu koju ste "smestili" u ćošak dnevne sobe. Međutim, to su da tako kažemo električni aparati koji ne troše jaku struju jer sami po sebi nisu jaki. Zato postoje i oni kućni aparati koji ne bi trebalo da budu uključeni na produžni kabl - jer može biti jako opasno.

- Ovi aparati bi trebalo da budu na namenskim utičnicama koje se mogu kontrolisati pomoću prekidača na glavnoj ploči - predlaže Adam Nelson, električar.

Produžni kablovi nemaju prekidač, što znači da je za veće uređaje vrlo lako izazvati preopterećenje, što dovodi do požara.

U pitanju je sledećih pet aparata.

Veš mašina i frižider

Istina je da što je aparat veći, to je manje poželjno da se prikači na produženi kabl, piše "Homes and gardens". U to spadaju upravo veš mašina i frižider i uvek bi trebalo da budu prikačeni direktno na utikač.

Šporet

Ovom teškom kućnom aparatu je potrebno mnogo više energije nego što može da obezbedi produžni kabl, pa da ne bi došlo do opterećenja i izazivanja požara, najboje da izbegnete ovakav scenario. Ukoliko renovirate kuhinju, sačekajte da vam električar da savet gde bi mogao da postavi utičnicu.

Opstaće oni koji mogu da se prilagode Foto: Pixabay

Grejači prostora

Pod ovim se misli na klimu, TA peć i na uljane radijatore i jako je važno da budu uključeni direktno u utičnicu kako biste izbegli preopterećenja.

Produžni kablovi

Da, nikada ne bi trebalo da na jedan produžni kabl prikačite novi, ukoliko vam je potrebno veća dužina kabla da bi došlo do određenog aparata. Ovo će definitivno da poveća rizik od preopterećenja prekoračenjem maksimalne snage i tako dovesti do požara.

Mali kuhinjski aparati

Na ovo mislimo i one neke krupnije aparate, ne samo sitne: friteze, mikseri, mikrotalasna i slično, već je savet da ih prikačite direktno na utičnicu u zid. Uprkos njihovoj maloj veličini, i dalje zahtevaju značajnu snagu za temeljno kuvanje hrane što ih čini moćnim za produžni kabl. Čak i ako ga ne koristite dugo, ne rizikujte da ga utaknete u produžni kabl.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle