• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

11 namirnica koje ne bi trebalo da stavljate u blender: Ostavljaju jake mirise ali mogu i slomiti sečivo

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vodite računa naredni put kada posegnete za nekom od ovih vrsta hrane

  • 0
blendiranje, blender, hrana, kuhinja Foto: Pexels/Yaroslav Shuraev

Jako koristan aparat koji bi trebalo svaka žena da poseduje u kuhinji - blender. Tako moćan i snažan da za kratko vreme može da vam "ispuni" sve želje. Ipak, iako nam je uvek nadohvat ruke i uglavnom stavljamo sastojke koji nam trebaju u tom obliku, postoje i one namirnice koje ne bi trebalo da se nađu u blenderu.

Blender je tu za svaki sos, humus ili možda mleveni keks, važno je znati da ga ne treba koristiti za svaku priliku. Korišćenjem ove hrane možete brzo "uništiti" blender time što se noževi mogu istrošiti i otupeti, može eksplodirati ili čak i razbiti.

Koje su to namirnice koje treba da izbegavate da blendirate?

1. Orasi

Orahovo ulje, orasi Foto: Pixabay

To je najpraktičnije da uradite ako vam zatrebaju orasi za tortu ili kolače, ali u poređenju sa ostalim orašastim plodovima, i orasi kao i druga već navedena hrana može da istupi sečivo. Savet je da, kao i suvo voće, potpoite prvo orahe pa ih onda izblendate.

2. Vruće tečnosti

Ovo je ogromno ne! Vruće tečnosti ispuštaju paru pa kada se nađe u zatvorenoj činiji blendera, stvara pritisak i zbog toga proces mešanja može dovesti do eksplozije. Najbolje je da sačekate najmanje 10 minuta pre nego što se smesa ohladi.

3. Celi začini

Imajte na umu da blender nije previđen za drobljenje začina. Ako želite da napravite neku svoju mešavinu, najbolje je da za to koristite mlin za začine. Ipak, najbolji savet koji možete dobiti jeste da začine već kupite spremljene i upakovane tako.

4. Krompir

krompir Foto: Pixabay

Gustoj i skrobnoj hrani poput krompira, nije mesto u belnderu, piše "Eating well". Oštrice noža će preopteretiti krompir i tako će on ispuštati više skroba. Ukoliko treba da ga ispasirate, najbolje je da to uradite ručno jer ćete tako dobiti traženu konzistenciju krompira.

5. Suvo voće

Zbog svoje lepljive unutrašnjosti ali i spoljašnosti, voće može biti odličan dodatak smutijima ili sladoledima, ali isto tako je pogubno za blender. Ako vam je to neophodno za dobijanje željene smese, sameljite ga ručno ili potpoite u toplu vodu kako bi omekšalo.

6. Zrna kafe

Vi tehnički možete zrna kafe da sameljete u blenderu ali njima tu nije mesto. Mnogo je bolje da to uradite u mlinu za kafu, koji inače i služi baš za to. Verovatno je da će to dovesti do granula koje se ne mogu rastvoriti u vodu ali i mogu pokvariti ukus kafe.

7. Koske

Pileće, goveđe ili svinjske - potpuno je svejedno. Njihove kosti, za šta god vam trebale, ne bi trebalo da se nađu u blenderu. I one mogu da otupe sečivo, da ga slome ali i da oštete samu posudu. S druge strane, riblje kosti neće napraviti toliku štetu kao ove prvo pomenute, ali riblje kosti mogu da zaglave blender.

8. Zamrznuta hrana

Brokoli, zeleno povrće, zdrava hrana Foto: Unsplash/louishansel

Sve što vam je u zamrzivaču, kao recimo voće ili povrće, ne bi trebalo odmah da se nađe u blenderu. Tako ćete samo razbiti posudu blendera raspršujući komade svuda po kuhinji. Čak i ako do toga ne dođe, nećete dobiti sitne komade. Savet je da ostavite rhanu od 10 do 15 minuta da se odlede ili probajte da je usitnite prvo nožem.

9. Sirova hrana puna proteina

Povrća poput celera ili spanaća ne treba da blendirate u blenderu jer imaju tendenciju da postanu žilava ako ih ubacite sirova. Preporuka je da ih prvo skuvate pre nego što ih sameljete, a dodatni savet je da pasulj svakako treba biti prvo kuvan pa onda izblendiran. Kao celer i spanać, ni karfiol ne treba da ide u blender.

10. Hrana jakog mirisa

Pod ovim mislimo na beli luk, đumbir ili čili papričica, mogu da ostave jak miris u posudi blendera pa će se osećati i u budućnosti kada budete koristili za neke druge stvari. Najbolje da ove stvari prvo skuvate pa će i manje mirisa za sobom ostavljati.

11. Led

Komadi leda mogu biti preteški za mlevenje u blenderu, nešto nalik na zamrznutu hranu, a isto tako možete dobiti nejednake komade. Osim toga, velika je šansa da će se noževi blendera istupeti ili čak doći do njihovog lomljenja.

Da li vi nešto od ovoga blendate?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za lisnati krompir koji će vas oduševiti: Jelo kakvo do sad niste probali

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle