• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovih 7 stvari nikako ne treba da prosipate u sudoperu: Zlatno pravilo koje vas rešava zapušenog slivnika

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo malo pažnje udaljiće vas od susreta sa vodoinstalaterima

  • 0
Kuhinja, slavina, sudopera, česma, radna površina Foto: Pixabay

Zapušen odvod sudopere samo je još jedan problem koji vam nije potreban. Srećom, vrlo lako može da se izbegne, a samim tim vam neće biti neophodan dodatan izadatak za popravke i otpušavanje.

Naime, ono što je na vama jeste malo pažnje i održavanje sudopere čistom, ali za to je takođe važno znati i šta ne bi trebalo nikako da prosipate i puštate u odvod. Uvek je dobro imati plastične rešetke za odvod, koje bi vam pomogle da sprečite da se zapuši bilo čime.

Evo spiska stvari koje mogu da zapuše odvod u sudoperi ili lavabou.

1. Talog od kafe

Iako šoljice properete u sudoperi, ipak je pametnije da talog odlijete u veći odvod, poput WC-šolje. Talog od kafe se može rastvoriti, ali ne bi trebalo da ide u kanalizaciju. Vremenom će se talog kafe nakupiti u cevima i tako ih zapušiti.

2. Boje 

Farbe i boje iako deluju da neće izazvati problem, jer su tečne, mnogi se na taj način prevare. One su teže od vode i, kad se jednom osuše, biće zahtevniji zadatak da se otpuši, piše "CNet".

3. Pirinač i pasta

Kada ispirate pirinač ili želite da procedite pastu, vodite računa da ne ispadne mnogo komada koji će otići u ovod. Pirinač i male testenine su posebno nezgodne jer mogu da se provuku pored vašeg štitnika za odvod.

Cena, vodoinstalater, sudopera Foto: Pixabay

4. Ulje ili mast

Ulje i mast su dve najčešće supstance koje začepljuju odvode. Velike količine ulja za kuvanje koje su ostavljene u tiganju ili masti su siguran način da se tokom vremena nakupi prljavština u kuhinjskim cevima.

5. Ostaci povrća i voća

Kada ljuštite voće ili povrće, dešava se da nam je "lakše" da to činimo nad sudoperom. No, oni često mogu da se zaglaveunutar cevi, a lako skliznu kroz rupice zaštitnog poklopca.

6. Brašno

Ako ste videli šta se dešava sa brašnom kada se pomeša sa vodom, znate zašto nije dobra ideja da ga sipate u odvod. Zamislite gusto testo za hleb, koje ne može proći kroz vaše cevi - upravo tako se može ozbiljno zapušitit odvod.

7. Prljavština i blato

Blato i prljavština nakon prisanja prašine ili čišćenja đonova patika, može i najlakše zapušiti slivnike.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako očistiti fleku od ulja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle