• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

6 saveta za negu filodendrona: Ukrasite svoj dom prelepom biljkom oko koje ne morate mnogo da se mučite

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usvojite predloge za najbolji izgled ove biljke

  • 0
filodendron, biljka, nega biljke, nega biljaka Foto: Shutterstock

Filodendron je jedna od biljaka koja je najviše zastupljena u našim domovima. Odlična su sobna biljka koja se super uklapa u dom. Međutim, da bi vam uspeo, morate se potruditi oko nekoliko stvari.

Ovo su najbolji saveti koje možete dobiti u vezi sa negom ove biljke.

1. Izaberite pravu saksiju

- Iako lišće filodendrona može da izgleda veliko, njemu ne treba velika saksija. Trebalo bi da bude samo nešto veća od korena biljke - kaže devojka koja se bavi baštovanstvom, Lusi Rajd.

Ona savetuje da ti bude saksija koja ima dobru drenažu.

2. Dobra zemlja

- Dobro drenirajuća mešavina zemlje za biljku je možda i ključno. Potražite onu zemlju za cveće koja u sebi ima treset, perlit i borovu koru jer dobro zadržava vlagu posle zalivanja - kaže Stiven Bel, takođe stručnjak za biljke.

3. Stvorite idealne uslove

Pod ovim se misli na pravo mesto u vašem domu koje je od suštinskog značaja. Iako može da preživi bez mnogo svetlosti, isto tako mu je ono i potrebno. Savet je da nikada ne bude na direktnoj sunčevoj svetlosti. Imajte na umu da filodendroni vole vlažno i toplo okruženje.

4. Zalivajte kako treba

Ne zahteva biljka podjednako dobro zalivanje u svako doba godine. Bitno je da postignete dobar balans u tome i nemojte koristiti istu količinu vode u svako doba godine. Više zalivajte u proleće i leto, a manje na jesen i zimu. Prekomerno zalivanje može biti greška.

5. Đubrite je na svake dve nedelje

Morate svaku biljku, ne samo filodendron, da hranite izbalansiranim đubrivom na svake četiri nedelje. To će pomoći biljci da raste i da buja, a ujedno i da zadrži svoj najbolji izgled.

6. Pazite se štetočina

Sve biljke mogu biti pogođene štetočinama poput grinja, lisnih vaši ili brašnastih buba, piše "Real homes". Vodite računa i o donjim stranama listova, a s vremena na vreme ne bi bilo loše da ih krpom prebrišete kako biste sprečili dalje probleme.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lek za dušu, odmor za oči: Pogledajte kako izgleda proces cvetanja jednog kaktusa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle