3 saveta profesionalaca kako treba pravilno koristiti rernu: Ne grešite u ovome, to je ključna stvar!

B. P.
B. P.  
  • 0

Šporet je uređaj koji svi imamo i uglavnom ga često koristimo, ukoliko nam vreme i obaveze dozvole, ali zavisi i od našeg kulinarskog umeća. Rerne, odnosno pećnice, postale su glavni oslonac u kuhinjama širom sveta, ali mnogi nisu sigurni kako da je pravilno koriste. Ovo su samo neki od saveta kako možete da koristite rernu na pravi način.

Znajte koliko dugo treba zagrejati rernu

Pre nego što počnete da pečete jelo u rerni, uverite se da ste rerni dali dovoljno vremena da se zagreje na odgovarajućoj temperaturi, piše "Electrolux". Konsultujte recept jela koje spremate da biste saznali na koju temperaturu treba da se podesi rerna i uključite je mnogo pre nego što jelo bude spremno za pečenje. Prethodno zagrevanje će obezbediti da se hrana ravnomerno sprema i da bude pečena do kraja.

Obično je potrebno oko 12 do 15 minuta da se rerna dobro zagreje, mada to zavisi od same rerne kao i od željene temperature. Većina rerna ima indikator spolja, svetlo ili deo displeja, koji će vam pokazati kada je rerna završena sa predgrevanjem. Pročitajte uputstvo za upotrebu da biste saznali više.

Izaberite ispravno podešavanje i mesto za spremanje obroka

Većina modernih rerna dolazi sa različitim režimima koje možete podesiti, bilo da se radi o konvencionalnom kuvanju, ventilatoru ili podešavanju roštilja. Postavka ventilatora obično štedi energiju i vreme kuvanja zahvaljujući cirkulaciji toplog vazduha unutar rerne, ali to ne znači da je to najbolje podešavanje za bilo koju hranu.

Lazanje Foto: Shutterstock

Na primer, picu je često najbolje servirati sa toplotom odozdo kako bi se napravilo hrskavo dno, dok je za lazanje ili neku drugu tepsiju potrebna toplota odozgo da bi se sir rastopio i gornji sloj zapekao. Kada je reč o hlebu ili kolaču, najbolje je da koristite pečenje i odozgo i odozdo kako biste bili sigurni da su ravnomerno pečeni.

Gde stavljate hranu u rernu je takođe od suštinskog značaja i povećava ili smanjuje efekte koje ova podešavanja imaju. Na primer, ako kuvate na toploti odozgo i stavite hranu na najviši nivo, vrh će mnogo brže biti pečen.

Izbegavajte da otvarate rernu dok se jelo peče

Kada otvorite vrata rerne, toplota izlazi u kuhinju i temperatura u rerni se smanjuje. To znači da je rerni potrebno vreme da se ponovo zagreje kada zatvorite vrata. Ovo može povećati vreme potrebno za kuvanje hrane i čak može dovesti do toga da bude nedovoljno pečena.

Upravo iz tog razloga, velika većina rerni ima prozore koji vam omogućavaju da pogledate u unutrašnjost rerne bez potrebe da je otvarate. Iako ćete morati da je otvorite u nekom trenutku, pokušajte da to izbegnete dok ne bude apsolutno neophodno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uznemirujući video za sve one koji su na dijeti ili su prosto gladni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle