Banane će ostati sveže i do 2 nedelje ako ovo uradite čim ih kupite: Zbog 1 greške bacate celu činiju sa voćem

M. P.
M. P.  
  • 0

Banane često brzo postanu smeđe i gnjecave, a razlog može biti jednostavno gde ih držite u kuhinji. Prema Mendi Apelgejt iz Two City Vegans, najbolje je banane držati daleko od voćnih činija.

"Voćna činija je jedno od najgorih mesta za čuvanje banana, jer mnoga druga voća, poput jabuka i breskvi, ispuštaju gas etilen. Ako banane držite odvojeno, sprečavate lančanu reakciju prebrzog sazrevanja", objašnjava ona.

Zašto banane brzo sazrevaju

Banane, kao i jabuke i breskve, oslobađaju prirodni gas etilen, koji ubrzava sazrevanje voća. Kada se gas akumulira u vazduhu, voće prebrzo sazreva i lako se kvari.

Banane su posebno osetljive jer same proizvode značajne količine etilena, pa je važno držati ih odvojeno od drugog voća i udaljeno od izvora toplote poput rerne ili friteze.

Banane i jabuke Foto: Shutterstock

Trik zlata vredan

Da bi banane duže ostale sveže, Mendi savetuje da obmotate stabljike plastičnom folijom.

"Stabljike oslobađaju etilen, pa ako ih pokrijete, gas ostaje zarobljen i proces sazrevanja usporava. Ova jednostavna tehnika može zadržati banane čvrstim i žutim duže nego inače", objašnjava Mendi.

hrana, banane, datum isteka roka, rok hrane, trajanje hrane Foto: Shutterstock

Koliko dugo banane mogu trajati

Pravilnim odlaganjem – daleko od druge hrane, toplote i sa obmotanim stabljikama – banane mogu ostati sveže i do 10 ili čak 14 dana duže od uobičajenog roka trajanja.

(Ona.rs/Express)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Još jedan način odvajanja žumanca od belanca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle