• 0
 ≫ 

6 načina da sačuvate zdravlje kose dok spavate: Noćna punđa je neprijatelj zdravih vlasi

 ≫ 

Postoji mnogo stvari koje možete da uradite da biste zaštitili kosu dok spavate

  • 0
Spavanje, gola, krevet san Foto: Shutterstock

Ako vam je kosa suva i često je farbate, verovatano ćete joj posvetiti dodatnu pažnju da bi izgledala zdravo. Međutim, briga o kosi je više od upotrebe dobrog šampona i izbegavanja "alata" poput pegle ili figara za oblikovanje. Mnogo je toga što možete da uradite da biste zaštitili kosu dok spavate jer okretanje po krevetu tokom noći može oštetiti vlasi više nego što mislite.

Kosi je za lepotu potreban zdrav san baš kao i koži, a u nastavku saznajte koje su to naizgled bezazlene greške zbog kojih kosa ne izgleda najbolje.

1. Odlazite u krevet sa vlažnom kosom

Nekada, od umora, jedva da imate energije da skinete šminku, a kamoli  da osušite kosu, i to je potpuno razumljivo. Međutim, spavanje s mokrom kosom može uzrokovati ozbiljnu štetu vašim vlasima. Mokra kosa je vrlo krhka, a svako okretanje noću može oštetiti dlaku i uzrokovati lomljenje i pucanje. Bolje je oprati kosu nekoliko sati pre spavanja ili koristiti sredstvo za zaštitu od toplote i osušiti je fenom za kosu.

2. Spavate s punđom ili repom

Ako imate dugu kosu, onda vam se verovatno dogodilo da pre spavanja zavežete kosu u rep ili punđu. Ali, ako držite kosu tako skupljenu preko noći, to može oslabiti pramenove, pa čak i dugoročno dovesti do gubitka kose. Kako biste temenu dali potrebno vreme za oporavak noću, ostavite kosu raspuštenu pre spavanja i nikako i nikada  nemojte vezati čvrstu punđu kada vam je kosa mokra.

3. Zamenite pamučnu jastučnicu svilenom

Pamuk je često grub prema kosi i sprečava da ona lako klizi preko njega u toku noći, što na kraju može dovesti do toga da se vlasi zamrse i budu suve.  Spavanje na svilenoj jastučnici može pomoći da vam se frizura ne pokvari preko noći, ali i da kosa bude negovanija.

ogledalo, devojka, četka, češljanje, kosa Foto: Freepik/ gpointstudio

4. Češljate kosu pre spavanja

Verovatno trošite mnogo vremena na to da vam svako jutro kosa izgleda savršeno, ali temeljno češljanje, pre nego što pođete na spavanje, može da vam pomogne da izbegnete da se ujutru probudite sa zamršenom kosom.Četkanje kose pred odlazak u krevet pomaže da se ravnomerno rasporede prirodna ulja koja proizvodi vaše vlasište od korena do vrhova. To će održati kosu sjajnom i sprečiće  lomljenje i kidanje dlake.

5. Ispletete kiku pre odlaska u krevet

Kosa puštena tokom noći najbolja je za odmor dlake, ali i opuštena pletenicu ima svoje blagodeti. Ako pre spavanja uvijete kosu u pletenicu i nanesete proizvod za negu kose, probudićete se sa raskošnim loknama. Zapravo, spavanje s pletenicama jedna je od tajni koje Indijke koriste kako bi im kosa bila duga, sjajna i zdrava.

6. Nanesite ulje za kosu

Baš kao i naša koža, i kosa se regeneriše dok spavamo, a to vreme možemo iskoristiti za neke jednostavne tretmane. Nanošenje ulja za kosu preko noći barem dva puta sedmično, veče pre nego što planirate da operete kosu, odličan je način da ojačate vlasi i poboljšate njihovo zdravlje.

Ako vam se ostavljanje ulja preko noći na kosi čini previše, nanesite ga sat vremena pre tuširanja i obmotajte glavu zagrejanim peškirom kako kosa dobro upila ulje.

Video: Kako da običnim češljanjem utvrdimo da li imamo manjak vitamina D u organizmu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota