• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sok od aloe vere kao eliksir lepote: Može li se redovnom upotrebom zaista lice pročistiti od akni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored ovoga nagađa se da može imati efekta i na zdravlje i rad creva

  • 0
aloja vera Foto:Shutterstock

TikTok korisnici pronašli su, kako se čini, eliksir lepote. Više od milijardu prikaza prikupili su snimci koji objašnjavaju kako sok od aloe vere čisti kožu od akni i poboljšava zdravlje creva.

Korisnica Brija Lemirande je samo jedna od nekoliko kreatora koji su recenzurali sok od aloe vere i time privukli pažnju mnogih korisnika. U video-snimku, Lemirande kaže da je njeno iskustvo od nedelju i po dana ispijanja tečnog tonika dva puta dnevno dovelo do toga da se njena koža pročistila. Ona dodaje da zdravlje njenih creva "nikada nije bilo bolje", zahvaljujući rutinskom pijenju soka od aloe vere.

Lemirande kaže za "Allure" da je ispijanje soka od aloje učinilo njenu kožu veoma vlažnom i sjajnom, a da se tekstura poboljšala. Što se tiče zdravlja creva, osećala se mnogo manje naduto nakon jela.

Ali naučno govoreći, može li ispijanje soka od aloe vere zapravo utrti put čistoj koži i boljem radu creva? Kako tvrdi dr Nikhil Dhingra sertifikovani dermatolog iz Njujorka, neke studije su pokazale da konzumiranje aloe vere može pomoći u ublažavanju akni, ali on kaže da ovo nisu naročito iscrpne studije i da se njihovo tumačenje ne može uzeti u obzir kao definitivni dokaz.

Ipak, dr Dhingra kaže za "Allure" da ima koristi od lokalne upotrebe biljke.

- Poznato je da aloe vera ima antiinflamatorna i lekovita svojstva kada se koristi spolja, nešto što obično znamo kroz njenu upotrebu u lečenju blagih opekotina od sunca - objašnjava on.

Dr Ken, gastroenterolog, tkođe je jedan od lekara koji je podržao konzumiranje ovog napitka. 
@atrantil Doctor Reacts: Dr. Ken reacts to the gut health trend: drinking aloe vera juice! What is his take on this new trend? Have you tried aloe vera juice? What do you think?? #guthealth #skintips #aloeverajuice #doctorreacts #healthtips #healthtipstiktok #tiktoktrend @bria lemirande #GrandesDeclaracoesRenner ♬ original sound - Atrantil

Drugi dermatolog sa sertifikatom odbora, Bari Goldman nije previše siguran da će ispijanje soka od aloje pomoći u smirivanju akni. Dr Goldman objašnjava da ne zna ni za jednu studiju koja istražuje odnos između soka aloe vere i kože, ali misli da sok od aloe vere može da sadrži antioksidante i da ima antiinflamatorna svojstva.

- Nema dokaza da sok od aloe vere koristi vašoj koži više od pijenja ili jedenja drugih nezaslađenih neprerađenih sokova, voća i povrća - dodaje on.

Većina dokaza je anegdotska, što znači da su jedna ili dve osobe imale veliko iskustvo ili veruju u to. Kada je reč o prednostima soka aloe vere za vašu unutrašnjost, istraživanja su takođe ograničena.

Dok su neke studije podržale da konzumiranje aloe vere potencijalno može pomoći u ublažavanju nekih gastrointestinalnih problema, dr Hoseini priznaje da do danas nije bilo velikih kliničkih ispitivanja koja pokazuju pouzdanu korist aloe vere za dugoročno ublažavanje simptoma ili zdravlje gastrointestinalnog trakta.

- Preterana upotreba soka od celog lista aloe vere ili aloe lateksa kao laksativa može biti opasna i kratkoročno, zbog promene tečnosti i poremećaja elektrolita, a takođe ima ozbiljne dugoročne efekte, kao što je potencijalna veza sa kolorektalnim karcinomom - objašnjava dr Hoseini.

Dakle, ako želite da uključite sok od aloe vere u svoju svakodnevnu rutinu, dr Hoseini preporučuje da se prvo konsultujete sa svojim lekarom. Kao i uvek, ne verujte svemu što vidite na TikToku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pilates

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota