• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očni hirurg otkrio na koji način veštačke trepavice mogu da naškode našem zdravlju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sigurno ne razmišljate dva puta kada stavljate veštačke trepavice, ali trebalo bi

  • 0
Trepavice, oko, oči, šminka, devojka lepota Foto: Shutterstock

Sezona svečanih događaja povodom dolaska Nove godine tek dolazi, a u skladu s tim i planiranje svečanog izgleda - šminke i garderobe.

Dok mnoge žene prilikom ulepšavanja pribegavaju stavljanju veštačkih trepavica, važno je znati da postoje i zdravstvena upozorenja koja bi trebalo da uzmete u obzir.

Britanski "The Sun" prenosi mišljenje stručnjaka koji ističe da postoje opasnosti u vezi sa upotrebom veštačkih trepavica i ekstenzija za terpavice.

Sigurno ne razmišljate dva puta kada stavljate veštačke trepavice. Dr Elizabet Hokers kozmetički i očni hirurg kaže da veštačke trepavice i ekstenzije mogu da budu ozbiljna pretnja našem zdravlju. Doktorka upozorava da ekstenzije mogu da izazovu ispadanje trepavica, a lažne mogu da povećaju rizik od infekcija.

- Trend nošenja lažnih trepavica dramatično se povećao poslednjih godina, pri čemu mnoge žene misle da je u redu nositi ih svaki dan - kaže doktorka i dodaje:

- Upozorila bih na ovo i predložila da veštačke trepavice ostavimo za posebne prilike, a ne za svakodnevnu upotrebu - kazala je Hokers i upozorila da dugotrajno nošenje može da ošteti oči i izazove infekcije kao što su blefaritis - otečeni kapci koji svrbe.

Kada je reč o ekstenzijama, doktorka kaže da prvo treba da ustanovimo da li su naše prirodne trepavice dovoljno jake da podrže ekstenzije. Takođe, kaže, postoji rizik da budemo alergični na lepak koji se koristi da bi ih držao na mestu. Lepak može da sadrži toksične sastojke kao što su formaldehid i lateks.

Dr Elizabet ističe da je važno da zapamtimo da su naše trepavice tu s dobrim razlogom, da obavljaju vitalan posao štiteći naše oči i pomažu da se odbije sve što dolazi ka oku i što bi moglo da mu naškodi, te je zato ključno održati ih zdravim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota