• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dizajnerka Stela Mekartni o ciljevima održive mode: Mi smo jedna od najštetnijih industrija za planetu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pored toga što podržava nove inovacije u oblasti održivog tekstila, dizajnerka se fokusirala na važnost poboljšanja biodiverziteta

  • 0
Stella McCartney Foto: Tanjug/AP

Stela Mekartni je dugo bila na čelu pokreta za održivost mode, ali uprkos naletu koji se desio kada je reč o širenju svesti o održivoj modi, promene su bile spore. U stvari, brojke koje je dala Povelja Ujedinjenih nacija o modi sugerišu da je samo 15 odsto njenih potpisnika, onih koji su najposvećeniji ekološkim akcijama, na putu da postignu cilj od 1,5 stepeni Celzijusa utvrđen Pariskim sporazumom.

- "Grinvašing" je samo fraza, i to sa razlogom. Naša industrija je veoma dobra u PR-u i veoma dobra u tome da stvari izgledaju drugačije nego što zaista jesu - rekla je dizajnerka za "Vogue".

Za dizajnera, posvećenog borca za prava životinja, težnja da vodi svoj istoimeni brend na održiv način oduvek je bila misija.

- Mislim da je razlog zbog kojeg ovo radim tokom cele svoje karijere zaista to što mi je stalo. Ne želim da ubijam životinje. Ne želim da ubijem planetu. Duboko sam investirana u pokušaj da budem dobar građanin Majke Zemlje i poslovna žena i modni dizajner - istakla je. 

To je etos koji izgleda da još uvek nedostaje velikom broju brendova u industriji.

- Mislim da svako ko je veliki igrač mora da igra ulogu u promenama. Mi smo jedna od najštetnijih industrija za planetu. Nadam se da će ljudi u našoj industriji biti odgovorni da naprave promene koje prevazilaze finansijsku odluku.

stela mekartni Foto: Shutterstock

Moda se sada bori sa ovom tenzijom vidljivije nego ikada: teži kontinuiranom rastu, dok se još uvek javno obavezuje da će smanjiti emisije gasova staklene bašte. Mekartni veruje da se može uspostaviti ravnoteža između njih dvoje.

- Verujem da ako možemo da nastavimo da napredujemo, i ako to zaista želimo, onda možemo da zamenimo loše poslovanje čistim poslovanjem - kaže ona.

To je samo jedan od razloga zašto je Mekartni nastavila da se udružuje sa inovatorima koji razvijaju održivije materijale kao što je ekonil, regenerisani najlon napravljen od odbačenih ribarskih mreža i drugog plastičnog otpada. Ovog meseca, brend lansira svoju prvu komercijalno dostupnu, potpuno recikliranu odeću: parku napravljenu od ekonila koji je 100 odsto recikliran.

- Parka u potpunosti zatvara krug — uzima 100 odsto otpada i onda, kada završite sa njom možete, ili da je vratite u prodavnicu ili možete da upotrebite QR kod, a mi onda možemo da je reciklira nazad u vlakna i da od nje napravimo drugu odeću - objašnjava Mekartni.

stela mekartni Foto: Shutterstock

Pored toga što podržava nove inovacije u oblasti održivog tekstila, dizajnerka se fokusirala na važnost poboljšanja biodiverziteta.

Mekartni je radila sa Soktasom, porodičnom farmom u Turskoj, na pilot-projektu, na prelasku pet hektara zemlje sa uzgoja organskog na regenerativni pamuk. Ovo poslednje ne samo da obezbeđuje da se u procesu ne koriste đubriva ili pesticidi, već i da se zemljište i ekosistem koji pomažu u uzgoju pamuka aktivno neguju i obnavljaju.

Iako se Makartni zalagao za ove promene unutar dizajnerske zajednice, ona je jasna da je zakonodavstvo ono što je zaista potrebno za značajan napredak. Zbog toga je prisustvovala samitu G7 u Kornvolu 2020. godine i među brojnim je dizajnerima koji su podržali Zakon o modi u Njujorku - predloženi zakon koji bi zahtevao svaki modni brend koji posluje u Njujorku i ima godišnji globalni prihod veći od 100 miliona dolara, da otkrije sve o svojim emisijama gasova, kao i upotrebu energije, vode, materijala i plastike kao i upravljanje hemikalijama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota