• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je "midsize" veličina i da li se može pronaći garderoba koja odgovara ovim standardima?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kreatori sadržaja vezanog za srednju veličinu pokušavaju da premoste ovaj jaz, istražujući realnost kupovine, stilizovanja i ljubavi prema "prosečnom" telu

  • 0

Sa skoro 525 miliona pregleda na "TikTok-u", #midsizefashion je napravio talase u pokretu pozitivnosti tela (body positivity) da bi doneo raspon veličina o kome se često ne govori.

- Kako se povećala želja za predstavljanjem svih tipova tela, videli smo da na scenu stupaju razgovori oko nove kategorije veličina: moda za žene koje se nalaze na granici između "ravnih" i "proširenih". Veličina je ono što sada nazivamo "srednjim veličinama"- objašnjava stilista Ešli Sančez za "Today".

Drugim rečima, to je rang veličina za žene koji su malo iznad onoga što društvo smatra "tradicionalnim" dimenzijama, ali još nisu sasvim u kategoriji plus-size.

Uopšteno govoreći, moda srednje veličine se kreće od 40 do 44 kod ženskih veličina (12 - 16 po UK standarnima). Svaki brend ima različite sisteme veličine i ovi brojevi nisu isti u svakoj radnji.

Ženama srednje veličine može biti lako da osete da stvari koje su namenjene njima nisu zastupljene, a kreatori sadržaja vezanog za srednju veličinu pokušavaju da premoste ovaj jaz, istražujući realnost kupovine, stilizovanja i ljubavi prema "prosečnom" telu.

@yezebellez not that being small or big matters anyways as long as ur healthy #midsizetiktok ♬ All the baddies using this sound - 🤍

Što je najvažnije, pokret srednje veličine je obezbedio preko potrebnu zastupljenost, stvarajući prostor na mreži gde zajednica ljudi može da deli savete i iskustva. Postoji više od milijardu pregleda na #midsize heštegu na "TikTok-u". Sličan rast platformi kreatora srednje veličine primećen je na "Instagramu" i "Jutjubu", gde blogeri često dele sadržaj sa fokusom na modnu inspiraciju. Predlažu modne kombinacije i objašnjavaju kako se šta kombinuje spram građe.

"Midsize" mogu biti žene sa ravnim stomakom, zategnutim rukama i butinama, ali sa prirodno velikim bokovima, stoga se ne uklapaju u standardne veličine. To mogu biti i žene sa velikim grudima, koje uvek moraju da kupuju i do dva broja veće košulje kako im ne bi bile tesne u grudima, a sa druge strane može se desiti da im rukavi budu veliki, ili da im budu široke u leđima ili previše dugačke.

Zato sadržaj koji na mrežama dele "midsize" kreatori pomaže ženama kako bi se inspirisale i pronašle komade koji odgovaraju njihovoj građi i inspiraciju za kombinovanje. Takođe, dele savete o brendovima koji imaju nešto širu ponudu ovih veličina, što je retkost.

Čini se da modna industrija nikako ne uspeva da veličine i krojeve prilagodi svim oblicima tela, dok je poseban problem ponuda modela "plus size" koji nisu nimalo trendi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bata Spasojević i Iva Bataković o kreacijama koje su stvorili po skicama Angeline Aćimović

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota