• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se ophoditi prema ekcemu na licu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekcem još više postaje iritantan kada čvrsto drži svoje mesto na licu, ali i za to postoji rešenje

  • 1
ekcem na licu, ekcem, lice, nega lica Foto: Shutterstock

Ekcem je česta, ali izuzetno frustrirajuća pojava, a stres samo može da ga pogorša. Zato uz šoljicu relaksirajućeg čaja pročitajte ovaj tekst koji može da vam pomogne da savladate ovog nepoželjnog gosta.

Dermatolozi navode da ekcem dolazi od grčkog jezika i da znači "prekipeti". Koristi se za opisivanje svraba crvene i upaljene kože. 

Koža, pogotovo na licu, osetljivija je na hladno vreme i vetrovite dane, a ovo su saveti kako da tretirate svoje lice u  situacijama koje izazivaju ekcem.

Kako sprečiti njegovo pojavljivanje?

Najbolji način da sprečite ekcem na licu je najočigledniji, ali možda i najvažniji metod: identifikujte okidač i uklonite ga.

- Na primer, ako primetite crvene mrlje kada nosite nakit, možda ste alergični na nikl. Prestanite da nosite nakit i vaš ekcem može nestati - kaže dr Aleksijades, dermatolog.

Isto važi i za kozmetiku i negu kože. Dobro je da znate šta je u vašoj kozmetici za negu kože i da li ste skloni alergijama.

Možda bi bilo korisno da idete na "proizvodnu dijetu". Smanjite svoju rutinu na jedan nežan proizvod (sredstvo za čišćenje je dobro mesto za početak) i dodajte ih polako, jedan po jedan, da vidite da li možete da identifikujete koji proizvod izaziva ekcem na vašem licu.

Testirajte proizvod tako što ćete ga naneti u maloj količini, najbolje sa unutrašnje strane ruke, da vidite da li će doći do reakcije u roku od 24 sata.

ekcem na licu, ekcem, lice, nega lica Foto: Shutterstock

Ako otkrijete da vaša koža "prizove" ekcem kada ste pod stresom, možda ćete morati da donesete neke promene u načinu života, kao što je manje rada, više odmora ili pronalaženje više vremena za sebe.

Isto tako, temperatura igra značajnu ulogu za izgled vaše kože. Ako primetite da vam se ekcem na licu pogoršava po suvom ili vrućem vremenu, planirajte unapred održavanje kože i pripremite odgovarajuće kreme za sunčanje i pouzdanije hidratantne kreme.

Kako tretirati ekcem na licu?

Ponekad, jednostavno uklanjanje uzroka ekcema na licu potpuno će izlečiti vašu kožu u roku od nekoliko nedelja. Ali, ako je vaš ekcem ozbiljan i ne možete da identifikujete uzrok, onda se posavetujte sa dermatologom .

Pokušajte sa kremama koje su lakšeg i nežnijeg sastava, kako bi ublažili upale.

Brinite o svojoj koži, kako bi ona dominirala vremenom, a ne obrnuo, poručuje "allure.com"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moguće je: Glamurozna šminka bez pudera

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Neko

    18. jun 2023. | 13:52

    Ekscem često potiče od blokiranje ili 'podgrevanja' vatre varenja u digestivnom traktu. Mnogo ljute, zacinjene, vruce hrane steti stomaku i visak toplote se oslobađa kroz kožu. Umirujući čajevi, relaksacija, voda donprinose lečenju.

    Podelite komentar