• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne treba prati kosu nakon treninga, stručnjak otkriva i zašto: "Ispirate ono najbolje"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je to među prvim stvarima koje biste učinili, možda je bolje da malo sačekate

  • 0
trening, fit, fitnes, preskakanje konopca, znoj, kraj treninga, sport Foto: Shutterstock

Nekada se zanesemo uvek perfektnom frizurom, pa se prepustimo velikoj kolekciji šampona, balsama, maski, seruma, ulja i mnogih drugih preparata o kojima znamo samo "100 u 1" napise.

Ipak, ponekad treba odmoriti od silne nege kose i prepustiti da je priroda neguje na svoj način neko vreme.

Stručnjak za negu kose Džonatan Van Nes objavio je na svom "TikTok" profilu @jvn_official snimak koji broji više od pola miliona pregleda.

U videu je skrenuo pažnju na temu preteranog pranja kose, pogotovo ako ste fizički aktivni.

Napominje da pranjem kose "ispiramo ono najbolje"- prirodni regenerator za našu kosu. Masti koje se skupljaju na našem skalpu, pa i nakon treninga kada se oznojimo, imaju razne benefite koje treba iskoristiti. Oni nam "hrane" dlaku prirodnim putem, zato Džonatan preporučuju da je dobro prosušimo fenom, umesto da je operemo odmah. Najbolje je koristiti niže temperature prilikom sušenja, a prirodne masti pozabaviće se boljom teksturom naše kose.

@jvn_official Do not overwash your hair. Do you hear me? #hairtip #hairtips #howtowashyourhair ♬ original sound - JVN

U jednom od svojih videa u kome je takođe podelio savet oko negovanja kose, naveo je suprotan efekat koji može da nastane kada se preteruje sa pranjem kose. Zato, kao savet daje da je najbolje za kosu da se pere od dva do četiri puta nedeljno, ali ništa preko tog broja.

Kako Džonatan navodi, kosi prija sebum koji stvaraju lojne, uljane žlezde i tretira ga kao regenerator. Ovo treba posmatrati kao prirodnu masku za kosu, a ukoliko je ipak morate oprati, onda treba pažljivo izabrati šampon i balsam za kosu.

Pozitivni komentari su preplavili ovaj video, ljudi su naglasili koliko su saveti zapravo od koristi.

"Baš sam tražila koliko puta treba prati kosu u toku nedelje, jer sam i sama uvidela da preterujem", "Perem kosu svakoga dana, zaista ne prija mojoj kosi. Ovaj video je naišao u pravom trenutku", "Redovno treniram i pazim na svoje telo, ali je super što deo toga može pomoći i mojoj kosi", ovo su samo neki od 500 komentara i pohvala ispod Džonatanovog videa, prenosi "Thesun.co.uk". 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota