• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kraljica Kamila u beloj haljini i 2 ogrtača: Simbolika odora za krunisanje okrenuta ka prirodi

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 4
kraljica Kamila Foto: Tanjug/AP

U toku je krunisanje kralja Čarsla III i kraljice supruge Kamile i sasvim je logično da su sve oči uprte u nju.

Kamila nosi modnu haljinu Brusa Oldfilda. U pitanju je bela haljinu sa zlatnim detaljima u skladu sa odorom njenog muža. Nosila je istu ogrlicu koju je nosila kraljica Elizabeta II za sopstveno krunisanje 1953, a koja je pripadala kraljici Viktoriji.

- Čast mi je što su me zamolili da dizajniram tako istorijsku haljinu za Njeno Veličanstvo. Ovo je zaista najvažniji zadatak u mom životu. Veoma uzbudljivo i veoma posebno - rekao je kreator Brus Oldfild za WWD.

- Već više od decenije dizajniram odeću za kraljicu. Haljina za krunisanje je stil i silueta koja se veoma dopada Njenom Veličanstvu i sofisticirana je i prikladna za prilike veličine kao što je ova. Zanimljiv element haljine je to što odražava fluidniji i moderniji prikaz naklonosti kralja i kraljice prema prirodi i britanskoj prirodi. Mislim da je uvek dobra ideja osvrnuti se na istoriju, ne samo na krunsku haljinu pokojne kraljice Elizabete Druge, već i na one pre nje, što sam i učinio - dodao je.

Kamila je nosila kraljevsku belu haljinu sa izvezenom donjom suknjom ispod. Haljina sa dugim rukavima napravljena je od svilene tkanine sa zagasitim sjajem, a dodatno uključuje delikatan zlatni i srebrni vez cveća. Na rubu donje suknje i na manžetnama nalaze se cvetni amblemi četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući ružu, čičak, narcis i detelinu, piše "Bazaar".

Po tradiciji, kraljica supruga je nosila dva ogrtača tokom krunisanja - jedan je nosila po dolasku u Vestminstersku opatiju, a drugi prilikom njenog izlaska. Prvi ogrtač je napravljen za Elizabetu II tokom njene ceremonije krunisanja pre 1953. godine.

Dramatični komad je napravljen od grimiznog somota.

Ovaj novi ogrtač dizajnirala je i ručno izvezla Kraljevska škola za ručni rad, dok su sam ogrtač izradili "Ede i Ravenscroft".

Komad je napravljen od veličanstvenog ljubičastog somota, koji se slaže sa odećom kralja Čarlsa. Njegov zlatni vez sadrži oznaku kraljice supruge, nacionalne ambleme Ujedinjenog Kraljevstva i simbole prirode, od kojih poslednji odražava "duboku naklonost para prema svetu prirode", navodi se u saopštenju Bakingemske palate. Ove naturalističke ilustracije uključuju pčele, bubu i obilje flore.

Vezeno cveće takođe ima posebno značenje za Kamilu: đurđevak je bio jedan od omiljenih kraljice Elizabete i takođe je bio uključen u Kamilin venčani buket iz 2005. godine; a delfinijum je jedan od Čarlsovih omiljenih, kao i cvet rođenja vezan za jul, mesec Kamilinog rođenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf u Londonu na krunisanju kralja Čarlsa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Гојко

    6. maj 2023. | 13:42

    Еј, камила краљица?

    Podelite komentar

  • Raša

    6. maj 2023. | 14:25

    Ne može Kamila nikada biti Kraljica

    Podelite komentar

  • Košava

    6. maj 2023. | 16:23

    Na metlu možeš da staviš bilo šta ostaće metla.

    Podelite komentar