• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve što je potrebno da znate o trajnoj šminki

Vreme čitanja: oko 4 min.

Trajna šminka poboljšava karakteristike lica kao što su obrve, oči i usne, ali se koristi u oblasti paramedicine za kamufliranje ožiljaka, simulaciju kose i rekreaciju areola

  • 0
Trajna šminka Foto: Shutterstock

Trajna šminka, poznata i kao kozmetičko tetoviranje, mikropigmentacija ili dermapigmentacija je vrsta površnog tetoviranja dermalnog sloja kože kako bi se poboljšale karakteristike kao što su obrve, oči i usne.

Takođe se koristi u oblasti paramedicine za kamufliranje ožiljaka, simulaciju kose i rekreaciju areola.

Međutim, prema pisanju Real Simple, to nije obično tetoviranje. Umesto toga, mali ručni uređaj opremljen sa jednom ili više igala (u zavisnosti od tehnike) taloži posebno napravljen pigment u kožu na maloj dubini.

Ti pigmenti, pritom, sadrže nižu koncentraciju boja i veći odnos tečnosti od tradicionalnog mastila za tetoviranje i postepeno blede vremenom, za razliku od tradicionalne tetovaže.

devojka devojke lepota lice žena žensko lica žene Foto: PIxabay

Trajna šminka je, zbog toga, zapravo samo polutrajna i potrebno ne njeno obnavljanje. Vremenski okviri se razlikuje od osobe do osobe, ali je obnavljanje potrebno, uglavnom svake jedne do tri godine.

Mikroblejdin obrva

Mikroblejdin je tehnika koja se koristi za poboljšanje izgleda obrva. Posebno je idealan za one sa tankim, retkim ili neujednačenim obrvama, kao i onima koji su izgubili obrve zbog zdravstvenih problema i svima koji žele da se reše svakodnevnog iscrtavanja obrva.

Procedura uključuje korišćenje malog ručnog alata sa ultra-finim iglama za deponovanje pigmenta i stvaranje malih poteza nalik dlakama u gornjem sloju kože. Pigmenti su odabrani da odgovaraju boji kose i tonu kože.

Tretman nije pogodan za one sa određenim zdravstvenim stanjima (kao što su krvarenje i određeni autoimuni poremećaji), za trudnice ili dojilje i one sa određenim kožnim oboljenjima (kao što su ekcem, rozacea ili psorijaza), kao i svako ko je podvrgnut zračenju ili hemoterapiji.

Mikroblejding, obrve Foto: Shutterstock

Ceo proces traje oko dva sata i zahteva popravku u bilo kom trenutku posle pet nedelja, nakon čega slede popravljanja svake jedne do tri godine.

Trajni karmin 

Rumenilo usana služi za bojenje usana. Trajni karmin, takođe, može da se koristiti i za poboljšanje oblika usana, za one koji žele definiciju, ali ne i impanate i filere.

Tretman takođe može da pomogne u smanjenju pojave finih linija i bora na usnama.

Boje i pokrivenost variraju prema individualnim preferencijama, od poboljšanja ili vraćanja prirodne boje usana do stvaranja trajne živopisnije nijanse.

Rezultati mogu da traju od jedne i po do tri godine, u zavisnosti od tipa kože, navika i dnevnog režima nege protiv sunca.

Trajna šminka Foto: Shutterstock

Trajni ajlajner

Kao i tradicionalni ajlajner, postoji mnogo različitih tehnika dizajna. Najprirodnije je poboljšanje linije trepavica koje stvara iluziju punije baze trepavica. Tu je naravno i tanki ajlajner, mršava linija pigmenta duž gornje linije trepavica, kao i krilasti ajlajner, nešto dramatičnijeg i  dekorativnijeg izgleda.

Sve tehnike mogu da se prilagode i primene tako da odgovaraju željenim rezultatima osobe koja se tetovira.

Oni sa izuzetno labavom ili vrećastom kožom očnih kapaka nisu dobri kandidati za ovaj tretman, a takođe, kod ove procedure je važno napomenuti da tolerancija na bol uveliko varira od osobe do osobe.

Trajna šminka Foto: Shutterstock

Rezultati obično traju između jedne i tri godine u zavisnosti od pojedinačnih faktora.

Šta imati na umu pre trajne šminke

Izaberite licenciranog, iskusnog tehničara

Pre nego što uradite polutrajnu šminku, važno je da istražite i pronađete kvalifikovanog, iskusnog i licenciranog tehničara. Osim rizika od potencijalne infekcije i drugih rizika, postoji mogućnost da budete nezadovoljni dizajnom ili bojom.

Vodite računa o mogućim ožiljcima, riziku od infekcije i drugim negativnim ishodima

Trajna šminka nije bez rizika i važno je da se upoznate sa potencijalnim negativnim ishodima. Mogućnost rizika je stvarna, čak i ako su sečivo i pigmenti koji se koriste sterilisani i pažljivo odabrani. Rizici uključuju infekciju, alergijsku reakciju, ubrzano bledenje, neujednačene rezultate i ožiljke.

Sledite mere predostrožnosti pre tretmana i uputstva za negu nakon tretmana

Izuzetno je važno da pratite uputstva za negu pre i posle tretmana kako biste postigli željene rezultate. Postoji nekoliko opštih smernica koje možete pratiti.

Nedelju dana pre procedure, izbegavajte određene lekove i supstance, kao što su razređivači krvi i alkohol, kao i prekomerno izlaganje suncu, topikalne lekove kao što su retinoidi i vitamin C, kao i upotrebu pilinga ili laserskih tretmana na ili okružuje područje tretmana.

Nakon tretmana, održavajte područje čistim i netaknutim najmanje 24 sata. Izbegavajte direktan kontakt sa vodom, znojenje i vežbanje u određenom vremenskom periodu nakon tretmana. Nakon 24 sata, područje nežno operite samo vodom i pamučnom vatom. Zatim nanesite mast prema uputstvima tehničara.

Direktno izlaganje vodi i kozmetičkim proizvodima u i oko područja tretmana treba izbegavati sedam dana nakon procedure. Izbegavajte i prekomerno izlaganje suncu nekoliko nedelja. Kada zaraste tetovaža, mažite ta područja sa kremom za sunčanje kako bi zaštitili tretirana područja da ne izblede. Takođe se preporučuje da se izbegava nanošenje proizvoda protiv starenja direktno na tretirano područje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Devojka se šminkom potpuno transformiše: Ponosna je što tako privlači muškarce

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota