• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za one koji se muče sa slikom o svom telu ovog leta: Setite se ovih stvari i uživajte u njemu cele godine

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nismo svi isti. Ne želimo svi da izgledamo isto. I nismo svi motivisani istim ciljevima

  • 0
leto, devojka u haljini Foto: Shutterstock

Šta uopšte znači da je vaše telo "spremno za leto"? Ako imate puls i dišete, već imate bikini-telo. I to je tako jednostavno. Ali kada je u pitanju naš pogled na sopstveno telo, možemo biti preoštri i kritični, podvrgavajući se određenom nivou preispitivanja.

To se češće dešava kada dođe leto, jer svoje telo manje pokrivamo, pa samim tim strahujemo od osuđivanja drugih zbog naših "nedostataka".

Da li zbog toga što nemamo "idealnu kilažu", što nam telo nije zategnuto ili zbog bilo kog drugog razloga treba da propustimo uživanje u kupanju i sunčanju na plaži?

Evo kako da se osećate samopouzdanije u vezi sa svojim telom ovog leta, ali i tokom cele godine, prema sagovornicama "Gardijana".

1. Podsetite se koliko su dijete besmislene

Koncept "telo za plažu" zasnovan je na nebuloznoj ideji da morate iznenada krenuti sa nezdravim dijetama kako biste što pre smršali za leto.

- Moramo da se udaljimo od mentaliteta procvata ili propasti koji često dolazi sa gubitkom težine - kaže nutricionista Ema Bardvel.

- Vidim mnogo žena koje se upuštaju u modne, restriktivne dijete i produženi post, izjavljujući da će "potpuno izbaciti šećer" i "jesti samo posle podne". Ovo je teško i neodrživo.

2. Kupujte odeću spram svog sadašnjeg tela

Telo koje vidite u ogledalu na današnji dan više nikada neće biti isto. Kloi Dal’Olio, video-direktorka u kozmetičkoj kompaniji i voditeljka onlajn serije "The Body Talks", kaže da je sve u tome da istaknete osobu kakva ste danas.

- Da, budite inspirisani drugim ljudima. Ali setite se koja to "sredstva" imate i slavite ih. Veći i manji komadići. Delovi koji su osramoćeni i delovi koji su hvaljeni. Živeli svi naši delići.

3. Odmor je kamen-temeljac samopouzdanja

Poslušajte moto učiteljice joge Pole Hajns, autorke knjige "Odmor + smirenje: nežna joga i svesne prakse za negovanje i obnavljanje sebe".

- Zamislite kako bi svet bio drugačiji da smo svi dobro odmorni. Ne možete biti samouvereni ako ste umorni ili pregoreli. Možda se ne radi o dremanju, ali je neophodno pronaći nešto što radi za vas i dobro je za vaš nervni sistem. Nedavno sam na društvenim mrežama videla snimak dečaka koji pita svog mlađeg brata koji plače da li je spavao. Nije. Tako da je njegov odgovor svom mlađem bratu ili sestri bio: "Pa, treba ti san". Bilo je smešno i povezano, ali mislim da se ovo odnosi i na odrasle. Odmor vam daje perspektivu i jasnoću.

4. Ne oblačite se sa izvinjavanjem

To je kliše, ali nošenje "glasne" odeće ili bilo čega što ne izgleda kao "skrivanje" podiže vam raspoloženje. Niki Rejnolds, vlasnica "Gold Dust Vintage", objašnjava da treba da nosimo u kojima se osećamo dobro.

- Ovo će odmah povećati vaše samopouzdanje. Ako niste sigurni šta je to, samo počnite sa bojama koje volite. I eksperimentišite. Možete početi sa uvođenjem "pop" boja." Zanemarite veličine odeće, posebno ako kupujete vintidž. Upoznajte svoje mere i stilove i krojeve odeće koju volite da nosite.

leto, devojka u haljini Foto: Shutterstock

5. Otklonite svoju nesigurnost kada je u pitanju fitnes

Vežbanje, posebno u teretani ili bilo gde u javnosti, može izgledati zastrašujuće. Kada nemate poverenja u svoje telo, manje je verovatno da ćete vežbati. I što se manje krećete, imate manje poverenja u svoje telo.

- Ako prvi put idete na čas i osećate se nervozno ili nesigurno, predlog je da prethodno porazgovarate sa instruktorom. Treneri su navikli da im ljudi daju do znanja da su novi ili da im je to prvi čas joge i da se osećaju pomalo uznemireno. Priznavanje vaše ranjivosti čini to manje važnim - kaže Hajns.

6. Ako zaista želite promene, učinite ih malim i lakim

Ako je neka promena zaista vaš cilj, težite malim, doslednim navikama koje možete zadržati. Potražite razuman zdravstveni savet koji odgovara vama kao pojedincu. Nismo svi isti. Ne želimo svi da izgledamo isto. I nismo svi motivisani istim ciljevima. To je okej. A ako promena nije vaš cilj, to je takođe u redu.

7. Obucite se prema svom karakteru, a ne svom fizičkom obliku

Marlin Bivers je modni psiholog i kaže da bi naš stil bi trebalo da bude izražavanje onoga što mislimo o sebi.

- Ko si ti? A šta želiš u životu? Fokusirajte se na prednosti svoje ličnosti. Izazovite svoje negativne misli pozitivnim afirmacijama. Ograničite svoju izloženost negativnim okidačima i kampanjama na društvenim mrežama.

8. U redu je ne voleti svoje telo sve vreme

Niko ne voli sebe stalno. Dakle, u redu je povremeno se osećati nesigurno.

- Svi imamo dane kada se osećamo negativno prema svom telu. Nisam sigurna da verujem bilo kome ko kaže da ih nikada nema. Ali jedna stvar koju predlažem je da se fokusirate na ono što vaše telo radi za vas - bilo da vas vodi kroz dan ili da postignete lični rekord u teretani - kaže Hajns.

- Kada sam počela da se fokusiram na ono što moje telo može da uradi, to je pomerilo moj način razmišljanja na mesto zahvalnosti, daleko od stalnog negativnog razgovora sa sobom. Naša tela su zaista čudesna, a vi dobijate samo jedno, tako da možete uživati u njemu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 4 super vežbe za jačanje leđa: Oslobodite se napetosti i stresa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota