• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dermatovenerolog odgovara na nedoumice u vezi sa sunčanjem: Šta ako koža ipak pocrveni?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budite pripremljeni na vreme da se ne biste posle kajali

  • 0

Vreme godišnjih odmora uveliko traje. Neki su hteli da izbegnu gužve, pa su već i vratili sa letovanja, a nekima tek predstoji putovanje.

Tokom maja pa i juna meseca, uticaji sunca jesu jaki, ali ne u onoj meri koliko je opasno izlagati im se tokom najtoplijih meseci - jula i avgusta.

Priznaćete da se vreme promenilo, pa ni sunčanje nije kao nekada. Sunčevi zraci su sada jači i moramo i te kako voditi računa kada im se izlažemo.

Dermatovenerolog doktorka Slađana Cvejić odgovorila je za Ona.rs na verovatno najčešće nedoumice koje imamo, a tiču se sunčanja.

sunčanje sunce plaža leto Foto: Pexels

Prilagođavanje kože  pojačanom zračenju

Naravno, prvo što svi znamo i čega se plašimo jeste da prevelikim izlaganjem kože suncu postoji šansa od dobijanja raka kože.

- Postepeno izlaganje suncu jeste važna priprema da se koža prilagodi pojačanom zračenju. U jutarnjim i popodnevnim satima kožu zaštitite kremama sa faktorima SPF od 30 do 50 i ponavljajte njegovo nanošenje na svaka dva sata - otkriva nam doktorka Cvejić.

Kako navodi, onaj ko ne želi da maže SPF, postoje i prirodna ulja poput ona od semenki maline, lešnika i pšeničnih klica koja ipak moraju da se kombinuju sa mineralima kao što su cink oksid i titanijum-dioksid da bi mogli da zaštite kožu od UV zračenja.

Pošto nijedna koža nije ista, u zavisnosti koji tip kože imate, ali i koje ste starosne grupe, postoje i drugačiji načini zaštite.

- Za decu i ljude sa osetljivom kožom, treba birati zaštitne kreme SPF 50, koje su posebno namenjene za ove tipove kože. Takođe se preporučuje i nošenje šešira sa širokim obodom, naočara sa UV zaštitom, lagane odeće svetlih boja dugih rukava i nogavica.

Šta ako koža ipak pocrveni?

Ako se ipak desi da nam koža pocrveni, kako da znamo da nam to nije bezopasno stanje?

- Nekoliko sati posle intenzivnog sunčanja koža može postati crvena, otečena, bolna, vruća. Ovi simptomi su najizrazitiji posle 24 sata. Potom se pojavljuju mehurovi koji pucaju sa zaostajanjem oguljenih površina.

Upaljena koža se narednih dana ne sme izlagati suncu do njene regeneracije.

Nije važno samo da je tretiramo pre i tokom sunčanja, već i period posle ima jako bitnu ulogu.

Doktorka kaže da je jako važno da se istuširamo i peškirom pokupimo vodu, ali ne trljanjem već tapkanjem. Dobro treba natopiti kožu kremom, a preporuka je da u sebi ona sadrži pantenol, aloe veru ili dodatak vitamina C i E.

Ako je koža mnogo iritirana, moraju se stavljati hladne obloge koje treba da se menjaju na 15 minuta. Ukoliko se pojave plikovi, nikako ne treba da se buše već će kreme učiniti svoje. I ono što je takođe važno, treba unositi dosta tečnosti i biti hidriran.

Nažalost, ima stanja kad nema druge pomoći do odlaska lekaru.

- Ako su plikovi bolni, iz njih curi žućkasta tečnost, dobijete temperaturu, groznicu ili se onesvestite, obavezan je odlazak lekaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ekspert za lepotu savetuje: 3 stvari koje nikada ne bi trebalo da radite

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota