• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dermatolog otkriva 7 navika koje su loše za kožu: Jednu tokom leta praktikuje većina žena

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako svakodnevno koristite četku za lice ili stavljate jabukovo sirće na kožu, vreme je da prekinete sa tim navikama

  • 0
Lepota lice nega Foto: Pexels

Bez obzira na to da li nam se pojavila bubuljica ili smo opsednuti porama na nosu, malo je nas koji nećemo pretraživati po internetu kako da rešimo problem.

I dok neki saveti mogu privremeno da budu od koristi, postoje navike koje praktikujemo, a koje lepoti i zdravlju naše kože donose veliku štetu.

Dermatolog dr Venita Ratan podseća da ono što stavljamo na lice svakog dana može da napravi veliku razliku u izgledu naše kože.

- Postoje proizvodi koji su previše grubi i abrazivni, pa je važno znati šta ne bi trebalo koristiti da se ne bi desilo da oštetimo kožu - kaže dermatolog Ratan, piše "The Sun".

1. Kozmetičke maramice

Maramice za uklanjanje šminke su praktične, ali ne bi trebalo da budu jedine u rutini nege. One, objašnjava dermatolog Ratan, ne uklanjaju svu kozmetiku sa kože lica i ne čiste kožu.

Prilikom upotrebe maramica za uklanjanje šminke trebalo bi biti oprezan i ne trljati lice, da se ne bi javilo crvenilo. Takođe, upozorava dermatolog, prečesto korišćenje kozmetičkih maramica može da ukloni prirodna ulja sa kože lica i da je dehidrira.

nega lica antiaging antiejdzing Foto/Shutterstock

- Da biste efikasno uklonili šminku, koristite sredstvo za čišćenje koje rastapa ulja iz dekorativne kozmetike, a onda i micelarni gel - savetuje dr Ratan.

2. Tračice za čišćenje pora

- Tračice za čišćenje pora mnogima su omiljene, jer skidaju prljavštinu i uklanjaju mitesere sa nosa. Ali, ovi efekti ne traju dugo - tvrdi dermatolog i dodaje da ove trake mogu da sadrže alkohol i druge supstance koje će na kožu delovati iritirajuće.

Ona predlaže da svakodnevno nanosimo kremu sa zaštitnim faktorom i da potražimo savet od dermatologa koji će nam reći koji je najbolji asortiman za negu kože u skladu sa našim godinama i promenama na koži.

3. Jabukovo sirće

- Jabukovo sirće postalo je popularno kao prirodni lek za akne, uklanjanje ožiljaka i fleka. Ali, ono je veoma oštro za kožu lica - ističe dr Ratan i dodaje:

- Dugotrajna upotreba nerazređenog jabukovog sirćeta može da nagriza kožu lica, uzrokujući trajno oštećenje kože.

Jabukovo sirće Foto: Shutterstock

Takođe, jabukovo sirće ne bi trebalo stavljati na kožu duže vreme, niti ga koristiti za lečenje rana ili infekcija, jer može da izgori kožu.

- Umesto toga, za smanjenje hiperpigmentacije na licu koristite komplet za pigmentaciju lica koji će vam preporučiti vaš lekar - navodi dr Ratan.

4. Soda bikarbona

Veoma je jeftina, zbog čega je mnogi koriste za pripremu pilinga.

- Iako je soda bikarbona prirodni antiseptik, trebalo bi je tretirati kao štetnu hemikaliju za lice. Ona je alkalna, pa može da promeni pH kože i da ošteti gornji sloj kožne barijere, što može da privuče bakterije u kožu. Ukoliko koristite tako jaku hemikaliju za piling kao što je soda bikarbona, rizikujete da opečete kožu, povećate crvenilo i upalu - decidna je dr Ratan.

5. Kokosovo ulje

Kad dođe leto, gotovo da ne postoji žena koja neće posegnuti za kokosovim uljem u rutini nege. Pored toga što ga koža lepo upija, ono ima i neodoljivi miris, a mnogi ga koriste i za negu kose.

Ipak, ukoliko imate kožu sklonu aknama, nanošenje kokosovog ulja nije dobro rešenje, jer postoji velika verovatnoća da ćete začepiti pore.

Kokosovo ulje Foto: Freepik.com

Umesto kokosovog ulja, dr Ratan predlaže lagani gel za pranje lica sa aktivnim sastojcima kao što su salicilna kiselina za otpušavanje pora i niacinamid za kontrolu sebuma.

6. Piling od oraha

Možda mislite da je grubi piling, poput onog napravljenog od čestica orahove ljuske savršen način da se otarasite starih ćelija sa površine kože, ali to nikako nije dobro rešenje, upozorava dermatolog.

- Previše pilinga može da izazove oštećenja na koži. Takođe, piling od oraha oduzima koži njenu prirodnu vlagu i može da dovede do isušivanja, pa i do ljuštenja. Neretko se posle prekomerne upotrebe grubog pilinga javljaju i upale i akne - navodi dr Ratan.

7. Četka za čišćenje lica

Četke za čišćenje lica efikasno uklanjaju nečistoće, višak ulja i mrtve ćelije sa površine kože. Ipak, postoje pravila koja bi trebalo slediti prilikom upotrebe, a to, nažalost, većina žena ne poštuje.

- Kad se koriste zajedno sa nekim efikasnim sredstvom za čišćenje lica, ove četke mogu da da uklone nečistoće koje začepljuju pore i da poboljšaju cirkulaciju krvi u licu - kaže dr Ratan.

- Ali, u isto vreme, one nisu prikladne za svakoga i ne bi ih trebalo koristiti svakodnevno. Jer, prečesta upotreba može da dovede do prekomernog pilinga, a onda i do poremećaja barijere kože koja se lako dehidrira i upali.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svi su šokirani kako njeno lice izgleda, ne koristi botoks, ali ima savet: Džej Lo bez trunke šminke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota