• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dr Darko Nikolić objašnjava šta su velejdžing i mezoniti: "Vraćamo ono što je godinama izgubljeno"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Velejdžing bi značio da ne radimo neke mnogo velike promene na našem licu, nego, jednostavno radimo estetske tretmane, ali u svrsi nege našeg lica

  • 1
klinika divine mezoniti Foto: Telegraf

U vreme kada svi žele da budu mladi ili bar najbliže izgledu iz svoje mladosti, mnogo je metoda koje je moguće primeniti. Doktor Darko Nikolić rekao nam je nešto više o antiejdžing programu i mezonitima. Upravo je ove tehnike primenio na dr Elizabeti Prendžova.

- Uz antiejdžing bih dodao još jedan termin, a to je velejdžing. Velejdžing bi značio da ne radimo neke mnogo velike promene na našem licu, nego, jednostavno radimo estetske tretmane, ali u svrsi nege našeg lica. Dakle, ne radimo neke ogromne transformacije, ne radimo neku barbiku ili tako nešto, nego sve u nekim granicama normale. Vraćamo ono što je godinama izgubljeno. To znači vejejdžing u suštini.

U šta spadaju mezoniti - u antiejdžing ili velejdžing?

- Mezoniti mogu da spadaju i u velejdžing i u antiejdžing. U suštini spadaju u oba. Mezoniti su, narodski rečeno, hirurški konci, biorazgradivi, koji, kada se aplikuju u kožu, oni se nakon određenog vremena razgrađuju. U zavisnosti od vrste konaca potrebno je dva meseca, neki malo deblji konci, kvalitetiji, šest, devet. Čak idu i do godinu dana.

Često čujemo termin "mezoniti", ali neke žene i ne znaju čemu one služe. Možete li nam reći nešto više o njihovoj funkciji?

- Mezoniti su niti koje se plasiraju duž određenih linija u našu kožu i služe da na tom delu, gde su plasirane stimulišu sintezu kolagena koji će kao kolagen vratiti čvrtsinu i elasticitet našoj koži. To znači, blagi lifting našeg lica. Postoje i vrste niti koje daju blagi volumen. Niti su kompleksna tema o kojoj ima mnogo da se kaže.

Dokotorka Elizabeta je tog dana bila u ulozi pacijenta. Upravo na njoj je doktor Nikolić pokazao za koju regiju lica su niti najadekvatnije i gde daju najbolje rezultate.

- Najosnovnije niti su "mono" niti, kolagen niti. To su obične niti koje se plasiraju iz regiona kraja obraza nagore. Ide više niti po strani, recimo nekih desetak niti, nekada čak i dvadeset. Mogu u predelu vrata da se stavljaju, u predelu podbratka i naravno na licu.

klinika divine mezoniti Foto: Telegraf

Koliko traje dejstvo niti?

- Da bi uopšte došlo do efekta, potrebno je da prođe nekoliko meseci. Ta sinteza kolagena je jedan aktivan proces našeg orgaizma. Koliko će dugo trajati efekat, to opet zavisi od samog organizna, tipa kože, od starosti organizma i od vrste niti. Znači to je sve multifakorijalno. Zavisi i od spoljašnjih faktora, izlaganja suncu i ostalog. Konkretno da kažemo da je dejstvo godinu, godinu i po dana.

Da li postoje nuspojave i kojim tipovima kože se ne preporučuje ovaj tretman?

- Pre nego što se uradi bilo kakav tretman, najvažnije je da se postavi indikacija. Kada se postavi indikacija da stvarno postoji potreba da se taj tretman postavi, onda biramo tip niti sa kojim ćemo raditi i tehiku. Ukoliko nije dobra tehnika, ukoliko nije pogodno tkivo za rad, postoje razne nuspojave i neželjeni efekti koji se jako teže uklanjaju nego kada je u pitanju jedan hielauron.

Ako dođe do neželjenih efekata kako se oni saniraju?

- Pre svega važno je da to aplikuje osoba koja je iskusan lekar. A šta raditi? Najbolje je javiti se tom istom iskusnom lekaru jer on najbolje zna gde je on to plasirao. Nikako da trčkarate kod raznih lekara jer smo na kraju svi zbunjeni - ističe dr Nikolić.

Jako važna tema na koju moramo da utičemo je starosna dob pacijenta. Pitali smo doktora, kada bi, recimo, kod njega doša devojka od 18 godina i tražila mezonite, šta bi joj rekao?

- Ako postoji indikacija i da je neophodno, može da se uradi, ali u 99 odsto slučajeva bih odbio. Neko ko je mlad ipak ima dovoljno kolagena u svom licu i telu i jako retko se ovakve procedure rade na tako mladim osobama.

Kojoj starosnoj dobi se preporučuje ovaj tretman?

- Najidealnije je za neku srednju starosnu dob, npr. 40 godina plus-minus. Dobre indikacije mogu i kod tridesetogodišnjaka. Šire posmatrano od 30 do 60 godina - ističe naš sgovornik.

Niti ili hijealuron?

- Obligatorno je. Pre bilo kakve procedure moramo da se konsultujemo sa pacijentom. Sama procedura traje od pet do deset minuta, ali oni kod nas ostaju duže jer traje proces pripreme i procene slučaja. Pacijente je jako važno dobro informisati i objasniti šta sve može, šta ne može i šta bismo reporučili. Mi često kombinujemo preparate.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Besplatno podmlađivanje lica za samo 10 sekundi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • srpski jezik

    10. jul 2023. | 16:46

    Velejdžing ili je well aging

    Podelite komentar