• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

170 godina stila modne kuće "Levi's": Prve prave farmerke i model koji je popularan više od jednog veka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuvene "501" je želeo svako

  • 1
levis Foto: Shutterstock

Modna kuća "Levi's" je osnovana 1853. godine, što znači da je ovo 170. godina modne kuće koja ima najpoznatije modele farmerki.

Većina modnih kuća ima momente velikog uspeha, ali i momente kada su skoro sasavim zaboravljeni. Ipak, "Levi Strauss and Co" nije imala takve probleme. Ova kompanija je zaobišla svaku "logiku", time što je svoju popularnost održala od dana osnivanja.

Ono što je razlikuje jesu ta "statična" putanja u svetu mode. To nije radnja u kojoj ćete tragati za nekim kratkim i brzim i prolaznim modnim trendovima.

Posebno je zanimljivo to što svaka generacija ima isti, a opet drugačiji pogled na ovaj brend.

Osnivanje

"Levi's" su 1853. osnovali nemački prodavac suve robe Levi Štraus i Džejkob Dejvis, krojač iz Nevade. Kompanija je nastala kada je Dejvis smislio proces korišćenja bakarnih zakovica, koje se preopterećuju tokom svakodnevnih aktivnosti, kao što su uglovi džepova, kako bi bile izdržljivije. U to vreme je teksas materijal korišćen za radnu odeću, ali ništa slično Dejvisovim pantalonama nije postojalo.

Međutim, nastao je problem kada Dejvis nije mogao da priušti papirologiju da patentira svoju ideju, pa je došao do Štrausa, svog dobavljača tkanina, da ga zamoli da se udruže kako bi ostvarili ideju. Srećom, Štraus se složio. Tako je rođen "Levi Strauss and Co", kompanija koja je osnovana na inovacijama i nikada nije prestala.

Neki od njihovih vintidž modela, govoreći o onima koji broje više od jednog veka, prodale su se za čak 87.000 dolara.

Nastanak legendarnih "501" farmerki 

Ne samo da je tim Dejvisa i Štrausa bio početak jednog prelepog novog prijateljstva, već su te prve teksas pantalone koje su smislili postale jedan klasik i njihov sinonim - farmerke "501". Ovo je bio prvi pravi par farmerki koji je krasio tržište i ostao osnovni od svog zvaničnog predstavljanja svetu, oko 1873. Postali su toliko popularni da ih je "Vogue" mgazin opisao kao "najpoznatije farmerke na svetu, bez pogovora".

Levis, Levis 501, Model 501, farmerice, farmerke Foto: Shutterstock

Ubrzo su zavladale svetom, a ličnosti poput Džejmsa Dina, Elvisa Preslija i mnogi drugi, obožavali su njihove farmerke, te su radili i odlične reklama za kompaniju, navodi "Hendrickhudsonanchor.org".

Isto tako su zavladale i Balkanskim zemljama, te je svako želeo da prošeta u "501"-u, bilo da su žene ili muškarci. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Novinarka Telegrafa obukla kontroverznu kombinaciju Irine Šajk: Modni pogodak ili promašaj?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari