• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Korset: Modni trend ili sredstvo mučenja?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komad odeće koji broji nekoliko vekova

  • 0
korseti, korset Foto: Shutterstock

Korset može dodati autentičnu "notu" svakom izgledu, naglašavajući žensku figuru na jedinstven način. Veoma je popularan kao modni dodatak, a simbol je ženstvenosti i elegancije koji se razvijao kroz vekove.

Nastao je u Italiji u 16. veku. Ovaj komad odeće bio je namenjen za oblikovanje ženskog tela i postao je popularan u visokom društvu. Tada se nosio kao podrazumevani komad donjeg veša. Kroz vekove, korset je doživeo brojne transformacije, ali je uvek ostao simbol ženstvenosti. Ipak, da li je tako?

Korset u 16. veku: Simbol statusa i moći

U 16. veku, nošenje korseta bilo je više od modnog detalja. Bio je to simbol statusa i moći. Korseti su bili izrađeni od teških materijala i kostiju životinja, što je ukazivalo na bogatstvo i prestiž onih koji su ih nosili. Ovaj komad odeće bio je namenjen za oblikovanje ženskog tela, naglašavajući struk i stvaranje savršene siluete, ali je isto tako, zbog svoje težine, korset bio veoma nepraktičan i neudoban.

Korset Foto: Shutterstock

Sredstvo mučenja ili neophodan komad za svaku damu?

Korset, koji je nekada bio i simbol ženske potčinjenosti i mučenja, danas je postao popularan modni dodatak koji mnoge žene rado nose. Ipak, ne može se zanemariti da su neki kritičari ovog modnog trenda naveli da je korset nekada bio komad "mučenja". Ove tvrdnje se uglavnom odnose na potencijalne zdravstvene probleme, koje može izazvati dugotrajno nošenje korseta.

Neki od problema kada se na pogrešan način nosio korset jesu problemi sa disanjem, probavom, a u nekim ekstremnim slučajevima i deformacije kičme. Ovi problemi mogu nastati kao posledica preteranog stezanja korseta, što može dovesti do pritiska na unutrašnje organe i kičmu, što je nekada bio izuzetno čest slučaj.

Korset Margo Robi Foto: Billy Bennight/AdMedia / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Isticanje figure u 19. i 20. veku

Kako su godine prolazile, korseti su ostali popularni kao pomoć da se dobije lep oblik struka. U 19. veku, korseti su postali lakši i fleksibilniji, koristeći čelik i saten. Dizajn se takođe promenio, od strogo pravilnih oblika do različitih stilova. Korset je postao neophodan komad za svaku damu, simbolizujući eleganciju i sofisticiranost.

Korseti su se tokom 20. veka menjali kako u materijalima, tako i u dizajnu. Postali su lakši i fleksibilniji, koristeći različite materijale kao što su saten, čipka i čak guma. Dizajn se takođe promenio, od strogo pravilnih oblika do različitih stilova koji su naglašavali različite delove tela. Korset je postao modni dodatak, dodajući sofisticiranost i eleganciju svakom izgledu. Obišao je modna polja od elegancije, pa sve do "stritvera", kako se i dan-danas nosi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Streetwear - kako da uvek izgledate urbano

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota