• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto preplanulost nastaje satima nakon što se vratimo kući sa plaže?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je sunčanje bezbedno? Evo šta stručnjaci žele da znate.

  • 0
sunčanje sunce plaža leto Foto: Pexels

Da li ste nekada primetili da ste posle celodnevnog sunčanja pošli kući i da vam se čini da niste uopšte pocrneli, a samo par sati kasnije vaša koža bi potamnela? Da li ste se ikada zapitali zašto je to tako?

Nova studija sa Univerziteta u Tel Avivu ima mogući odgovor.

Studija, koja je objavljena u Journal of Investigative Dermatology, kaže da to kako ljudi crne ima veze sa načinom na koji telo pokušava da se zaštiti od izlaganja ultraljubičastom (UV) zračenju, koje najčešće dolazi od sunca ili solarijuma. Zapravo, iako mnogi žele da imaju preplanuli ten, potamnela koža od sunca je zapravo znak da je koža oštećena i da pokušava da se oporavi.

- Imamo dva mehanizma dizajnirana da zaštite kožu od izlaganja opasnom UV zračenju - rekao je Nadav Elkoši, jedan od autora studije, u saopštenju za javnost koje je objavio Yahoo Life.

- Prvi mehanizam popravlja DNK u ćelijama kože oštećenim zračenjem, dok drugi mehanizam uključuje povećanu proizvodnju melanina, koji potamnjuje kožu kako bi je zaštitio od budućeg izlaganja zračenju.

sunčanje Foto: Shutterstock

Elkoši je objasnio da je razlog zašto se fenomen sunčanja ne dešava odmah kad je telo izloženo suncu taj što "mehanizam koji popravlja našu DNK ima prednost nad svim drugim sistemima u ćeliji, privremeno inhibirajući mehanizam pigmentacije."

- Tek nakon što ćelije poprave genetske informacije najbolje što mogu, počinju da proizvode povećani melanin - rekla je ona.

Šta stručnjaci žele da znate

Postoji pogrešno verovanje da je sunčanje bezbedniji način da vaše telo reaguje na izlaganje suncu, u odnosu na opekotine od sunca. Međutim, dr David J. Goldberg, dermatolog iz Njujorka, kaže da ova studija jasno pokazuje da "potamnjivanje nije zdrav odgovor kože i da se ono javlja samo nakon što DNK ošteti naše ćelije kože.

- Studija dokazuje ono što smo decenijama pretpostavljali o izlaganju suncu. Oštećenje DNK na koži nastaje usled izlaganja ultraljubičastom zračenju. Ovo oštećenje DNK je ono što dovodi i do raka kože i do bora - ističe Goldberg i dodaje:

- Zamislite to kao slično oštećenju DNK naših telesnih ćelija od raznih toksina koji dovode do raka u telu.

Dr Šari Lipner, vanredni profesor kliničke dermatologije, isitče da ova studija podržava prethodne podatke koji pokazuju da izlaganje UV zračenju uzrokuje oštećenje DNK i da je potamnjivanje kože zapravo zaštitni mehanizam.

Zašto je važno

Studija ilustruje da je važno razmišljati i o preplanulosti, a ne samo o zaštiti od opekotina od sunca, kao o dokazu da se tako oštećuje DNK.

- Ovo oštećenje DNK nas čini sklonijim formiranju nemelanomskih i melanomskih karcinoma kože - kaže Lipner.

- Generalno, izlaganje suncu i sunčanje povećavaju rizik od starenja kože i raka kože.

Stručnjaci se slažu da je korišćenje kreme za sunčanje pre izlaska napolje i ponovno nanošenje svaka dva sata dobar način da zaštitite kožu od oštećenja od sunca. Pored kreme za sunčanje, možete da nosite i zaštitnu odeću kao što su dugi rukavi, štitnik za osip ili drugu odeću koja će štititi kožu od UV zraka.

Uz to, Lipner napominje da je važno i sprovođenje samokontrole kože jednom mesečno i posete sertifikovanom dermatologu za sve nove ili promenljive tačke na koži. Na ovaj način, ako dođe do oštećenja od sunca, kao što je rak kože, lekar može odmah da reaguje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota