• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Masna kosa: Naučite šta činiti jednom za svagda

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pazite koliko toga i šta koristite

  • 1
Pranje kose, kosa, nega Foto: Shutterstock

Masna kosa: neki od nas moraju da se nose sa njom tokom cele godine, dok drugi to primećuju tek sa porastom temperature. U svakom slučaju, masna kosa može biti prava noćna mora koju nije lako trajno rešiti, pogotovo ako ste predisponirani da proizvodite puno sebuma, ne možete mnogo toga da uradite. Dobra vest je da se njime može upravljati uz nekoliko pametnih trikova.

Ne zaboravimo da sebum ima za cilj da vlaži kosu i da je, stoga, saveznik, a ne neprijatelj od koga se treba braniti po svaku cenu. Postoje dva razloga zbog kojih kosa može biti masna nedugo nakon što ste je oprali. Prvo, neki od nas jednostavno proizvode više ulja. I drugo, redovna upotreba pegle i figara, kao i proizvoda za stilizovanje može da izazove nakupljanje sebuma.

Svakodnevno pranje šamponom ne šteti

Šta god da čujete inače je mit. Redovno pranje kose je neophodno za zdravu kožu glave. Prirodna akumulacija sebuma i keratina začepljuje folikule i može izazvati gubitak kose, kao i neke oblike dermatitisa. Oni sa tankom kosom takođe mogu da je peru svakodnevno, dok talasaste ili kovrdžave teksture mogu da izdrže dva do tri dana pre šamponiranja. Najvažnije je da koristite nežne formule pogodne za kožu.

Jedna reč opreza: ako imate prirodno masnu kosu, klonite se šampona koji obećavaju da će je učiniti glatkijom, sjajnijom ili popraviti oštećenu kosu. Oni obično oblažu kosu supstancama nalik na film koji se omotavaju oko kutikule i dalje opterećuju koren.

4 trika koja možete isprobati već sada

1. Izbegavajte korišćenje previše proizvoda

Svako ko rutinski koristi peglu i druge alate za oblikovanje kose često će primetiti da im kosa brzo postaje teška, uprkos tome što je peru. Kao što je pomenuto, to je zato što sprejevi, gelovi i maske za zaštitu od toplote mogu ostaviti trajni talog na koži. Ako kosa nije pravilno oprana, ti proizvodi, u kombinaciji sa prirodnim sebumom, na kraju čine kosu masnom. Da biste to ispravili, koristite proizvode koji su posebno formulisani za pročišćavanje, koji će pomoći kosi da "diše".

2. Nanesite balzam samo na svoju dužinu

Proizvode nakon šamponiranja treba koristiti sa oprezom i nanositi ih samo u malim količinama na vrhove kose. U ovom slučaju, manje je više. Korišćenje hidratantnog regeneratora po celoj kosi ne mora nužno da dovede do više vlage i zapravo može da popravi stanje kose i da je zaštiti. Ako koristite regeneratore ili maske za raščešljavanjee, odlučite se za češljanje kose pod tušem.

3. Probajte piling kože glave

Piling i glinene maske su korisni jer pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija, ostataka proizvoda i sebuma. Nežni piling je odličan jer može pomoći aktivnim sastojcima u šamponu i balzamu da bolje prodre, osiguravajući efikasnost. Oni sa masnom kosom treba da traže formule sa salicilnom kiselinom zbog njene moći regulacije sebuma.

4. Nikada nemojte biti bez suvog šampona

Neophodan za svakoga ko brine o masnoj kosi, suvi šampon je super efikasan u uklanjanju masnoće i vraćanju volumena kosi. Na tržištu postoji veliki broj različitih formula koje odgovaraju različitim problemima kose, ali sve ih treba naneti na koren i umasirati. Pazite da ne preterate jer se mogu nakupiti na koži ili izazvati iritaciju, piše "Vogue".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Voda sa ruzmarinom za brži rast kose: Lako se priprema, a rezultati su brzo vidljivi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Ceca

    27. avgust 2023. | 20:17

    Imam tanku kosu koja se elektriše i brzo masti.Suvi šampion ne podnosim jer se mnogo češem od njega.Maske i regeneratore ne koristim ni od pola kose jer tada oprana osušena kosa izgleda kao neoprana masna,bez obzira što ne stavljam preparate ni blizu vlasišta i što dugo ispiram kosu.Nemam perut ni kada je kosa prljava ni kada je čista ali retko koji šampon mogu da podnesem a da ne češem skalp posle pranja i sušenja kose. Jedino neku najeftiniji šampon od koprive podnosim.Probala sam skupe šampone svih vrsta,medicinske i druge,ali uvek isti svrab,peckanje i izgled kose kao da je ulepljena i nakon pranja.Takođe i kad ispiram kosu nema škripanja pod prstima već samo lepljiv osećaj čak i kad ispiram sirćetom ili limunom.Sve živo sam probala ali problem ne rešava ništa sem ceđ .Ceđ me mrzi da spremam ali ću morati, to vam je čist pepeo od drveta koji se kuva u vodi pa sa tom vodom proceđenom perete kosu.Tada me jedino ne svrbi glava a kosa škripi kad se ispira,a nakon toga niti se elektriše niti se masti 3-4 dana. Da li postoji neki šampon ili preparat koji može da pomogne a da ne moram da se majem svake nedelje sa pravljenjem ceđ? Molim vas ako neko zna neka napiše u komentaru.Hvala unapred.

    Podelite komentar