• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kejt Mos nekad i sad: Stručnjak objašnjava na koje sve načine cigarete mogu da naruše vaš izgled i lepotu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako objašnjava doktor, pušenje smanjuje proizvodnju kolagena, što često dovodi do labave, opuštene i obezbojene kože

  • 2
Kejt Mos Foto-kolaž: Tanjug/AP, SplashNews.com / Splash / Profimedia

Obožavaoci Kejt Mos (49) ostali su zatečeni nedavnim fotografijama supermodela na kojima je uhvaćena kako puši ispred otmenog londonskog restorana.

Objavljeni snimci pokazuju da Mosova ne samo da ne izgleda onako kako smo navikli da je vidimo, već njena pozjava izaziva i zabrinutost. To je jedan od korisnika društvenih mreža prokomentarisao, kako prenosi Njujork Post: "Tumor štapići će vam to učiniti i tako ćete ostariti".

Generalno je poznato da pušenje izaziva vidljiva oštećenja kože, zuba i kose, kao i unutrašnjih organa i praktično svakog drugog dela ljudskog tela, ali fotografije poznate manekenke su izvavale mnogo komentara, nakon čega su se oglasili i stručnjaci za lepotu i zdravlje.

- Pušenjem unosite mnogo hemikalija - rekao je dr Raman Madan, direktor kozmetičke dermatologije na Long Ajlendu, i dodao: - Zaista ima veliki uticaj na kožu i može da izazove prerano starenje.

Kako objašnjava doktor, pušenje smanjuje proizvodnju kolagena, što često dovodi do labave, opuštene i obezbojene kože. Taj efekat opuštanja kože može da se vidi na rukama, nogama i po celom telu.

- Kod pušača, koža se povlači, tako da pušenje takođe može da izazove i opuštene grudi - upozorava Madan i dodaje: - Cigarete utiču i na kosu zbog vazokonstrikcije, sužavanja krvnih sudova koje smanjuje protok krvi. Sa smanjenim protokom krvi do folikula dlake, skraćuje se njihov životni vek, što može da dovede do gubitka kose.


Ovi uticaji duvanskog dima takođe su vidljivi i u ustima: cigarete izazivaju žutilo zuba, bolesti desni i nakupljanje zubnog plaka.

Kako upozoravaju stručnjaci, oči mogu da pate od makularne degeneracije, suvog oka, katarakte i drugih očnih stanja koje izazva ili pogoršava pušenje.

- Ruke i prsti  snose najveći teret pušenja, i to samo od držanja zapaljene cigarete. Osoba može da dobiti "ulupane" nokte kojima se menja oblik ležišta, a prsti mogu da postanu plavi ili crveni zbog vazokonstrikcije i slabog snabdevanja krvlju - upozorava doktor.

Takođe, kako kaže, i oni sa autoimunim stanjima se suočavaju sa dodatnim izazovima pušenja. Cigarete su tipičan okidač za izbijanje psorijaze, lupusa i drugih bolesti koje utiču na kožu.

Pritom, kako ističe Madan, svi koji se nadaju da će ove vidljive probleme ispraviti kozmetičkim procedurama kao što je mikrodermoabrazija, no ima još loših vesti:

- Za pacijente kojima je potrebna procedura, pušenje će ometati zarastanje rana. Vodite unapred izgubljeni bitku, jer sve što radite - negira se pušenjem - zaključuje stručnjak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo kakvog je ukusa pepeljara puna pikavaca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • 🤔

    14. septembar 2023. | 16:30

    Kakve cigarete,pa zena ima 50 godina

    Podelite komentar

  • Vesna

    14. septembar 2023. | 18:15

    Svasta...pusila sam vise decenija i izgledam top

    Podelite komentar