• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

7 svakodnevnih navika za koje niste znali da stare kožu: Od toplih tuševa do spavanja na boku

Vreme čitanja: oko 4 min.

Možda čak i iz najbolje namere vašoj koži nanosite više štete nego koristi

  • 0
Anti ageing, anti ejdžing, starenje Foto: Shutterstock

Možda dosledno pratite rutinu nege svoje kože i posvećeno vodite računa o tome kako je održavate i štitie, naročito od sunca.

Međutim, nažalost, prema rečima dermatologa i naprednog estetskog leakra dr Deva Patela, proizvodi koje religiohzno nanosite na kožu "samo su jedan deo slagalice“.

Naime, ponekad svakodnevne stvari koje radite bez razmišljanja, poput ispijanja pića na slamku ili tuširanje toplom vodom, mogu vremenom da prouzrokuju stvaranje bora na vašem licu. On, stoga, za The Sun, navodi čak sedam uobičajenih navika koje mogu da prevremeno ostare vašu kožu.

1. Tuširanje vrelom vodom

Ništa ne prija više od vrućeg tuša na kraju stresnog ili hladnog dana. Pa, iako se možda osećate smirenije nakon kupanja toplom vodom, dr Patel upozorava da vaša koža možda neće biti tako srećna na duge staze.

- Topla voda može da izazove upale na površini kože, što rezultira gubitkom vlage - objašnjava lekar: - Razmislite o tome. Kada se predugo tuširate, prsti vam se naboraju, koža postaje suva, a vašem telu je potrebna dubinski hidratantna krema. Ovo su sve znakovi da je vlaga napustial vašu kožu pod  toplom vodom, što može da dovede do pojave finih linija i bora.

pranje kose, kosa, lepota, žena, tuširanje Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Voda za tuširanje u idealnom slučaju trebala bi da bude mlaka kako bi se osiguralo da se zdrava kožna barijera ne liši prirodnih ulja koja su neophodna za gipku kožu.

A ako ste, pritom, još i tip koji snažno trlja svoje telo peškirom čim se okupate, dr Patel je upozorava da tako još više isušujete kožu. Umesto toga pokušajte sa nežnim tapkanjem, savetuje.

2. Trljanje očiju

Koža oko vaših očiju je posebno delikatna i podložna oštećenjima. Zato je trljanje očiju zabranjeno ako želite da izbegnete stvaranje bora.

Poriv da protrljate oči javlja se automatski ako osetite golicanje u oku, ali to zapravo može stavlja veliki pritisak i napetost na vaše oči i kožu vremenom čini krhkom.

- Trljanje kože može da uzrokuje njeno prerano istezanje i da povećati razgradnju kolagena - upozorava estetičar: - Ako se to često radi, može na kraju da oštetiti i barijeru kože i da izazove infekciju - ističe dr Patel i predlože nanošenje korektivnog seruma koji podstiče proizvodnju kolagena oko očiju.

3. Preterano čišćenje

Svakako je važno da skinete šminku, nanesete kremu za sunčanje i očistite prljavštinu sa lica na kraju dana. Ali čišćenje lica više od dva puta dnevno može da liši vašu kožu prirodnih ulja koja je održavaju hidratizovanom i gipkom.

Preterano čišćenje može da ošteti barijeru kože i da je ostavi suvom i sklonijom razvoju finih linija, bora i prevremenom starenju.

Estetičar stoga savetuje da izbegavate čišćenje više od dva puta dnevno i da koristite mlaku vodu.

- Da biste ojačali kožnu barijeru tokom čišćenja, koristite biljne formule sa ceramidima za negu kože. Takođe, uverite se da vaše sredstvo za čišćenje ne sadrži oštre surfaktante, jer oni mogu da izazovu dalje upale i suvoću - naglašava stručnjak.

devojka, osmeh, lepa, naočare za sunce Foto: Freepik/lookstudio

4. Zaboravljanje na sunce

- Naočare za sunce nisu samo modni izraz. One igraju ključnu ulogu u zaštiti vaših očiju od štetnih sunčevih UV zraka - ističe lekar za kožu i dodaje da njihovo ne nošenje može da dovede do "bora, staračkih pega i gubitka elastičnosti kože".

Jaka svetlost može da vas natera da više žmirite, što dovodi do formiranja tzv. "vraninih nogu" u spoljašnjem uglu očiju, koje vremenom postaju sve izraženije.

- Nosite naočare za sunce, svoj faktor protiv suna i šešir širokog oboda - savetuje estetičar.

5. Gledanje u svoj telefon

Verovatno do sada niste ni primetili da stalnim gledanjem u telefon stvarate nabore na vratu.

- Previše vremena ispred ekrana, sa pognutom glavom i vratom nagnutim napred, može da dovede do fenomena poznatog kao "tehnološki vrat"- upozorava dr Patel: - Pored izazivanja naprezanja i povreda mišića i struktura tkiva vratne kičme, stalno savijanje vrata može da uzrokuje da se koža više puta gužva i savija. Vremenom, ovi nabori mogu da postanu izraženiji i da se razviju u trajne bore.

A ako ste od onih što skroluju telefon pre spavanja u mraku, možda takođe još niste primetili da žmirkate kako bi ste videli ekran u mraku, što je još jedan način na koji možete da dobijete "vranine noge".

6. Spavanje na boku

Verovatno imate omiljeni položaj za spavanje, ali ako to uključuje spavanje na boku ili stomaku, to je može loša vest za vašu kožu.

- Kada pritisnete lice uz jastuk, ono se tare gore-dole uz tkaninu, što doprinosi opuštanju kože - ističe lekar: - Pošto trećinu života provodimo u snu, nabori  na koži koji se prave tokom spavanja, vremenom mogu da prouzrokuju nastanak bora.

Spavanje san jastuk žena devojka Foto: Shutterstock

Estetičar zato savetuje da se spava na leđima i ako na jastučnici od svile ili satena, kako bi se smanjilo trenje na koži.

7. Pijuckanje kroz slamku

- Iako je malo verovatno da će konzumiranje nekoliko pića sa slamkom izazvati trajne bore, tu su i današnje flaše za vodu koje su dizajnirane tako da imaju zakačene slamke uz svoje poklopce.

- Svakodnevno stiskanje usana može da dovede do toga da bore oko njih usta postanu izraženije, što postaje sve veći problem kako se stari. Niži nivoi kolagena slabi našu kožu, što dovodi do dubokih, vertikalnih brazdi koje se formiraju oko usta - primećuje za kraj dr Patel.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota